România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din UE. Care ar fi cifrele dezastrului, potrivit ultimelor estimări

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din UE. Care ar fi cifrele dezastrului, potrivit ultimelor estimări Sursa: Rețete și Vedete

Allana Simpson, reprezentat al Băncii Mondiale susține că un cutremur similar celui din 1977 ar fi un dezastru pentru România. S-au înregistra mii de victime, iar pagubele ar fi de ordinul zecilor de miliarde de euro.

Un cutremur similar cu cel din 1977 ar fi devastator pentru România. S-ar înregistra mii de morți și răniți, pagubele ar fi de ordinul zecilor de miliarde de euro, iar sute de mii de oameni ar rămâne fără locuințe, susține Allana Simpson, coordonator regional pentru gestionarea riscului de dezastre în Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.

„O repetare a cutremurului din 1977 ar fi devastatoare, pentru că mai mult de 75% din populaţie (65% din populaţia din mediul urban) se află în zone cu un risc seismic ridicat, la fel ca şi 45% din serviciile critice de transport, energie, aprovizionare cu apă şi comunicaţii. Mai mult, 60-75% din activele fixe ale României, care au o contribuţie de 70-80% la Produsul Intern Brut, sunt amplasate în zone seismice.

România este una dintre ţările cele mai expuse riscului de cutremur din Uniunea Europeană. În fiecare din ultimele cinci secole au fost, în medie, două cutremure cu magnitudinea mai mare de 7 şi cinci cutremure cu magnitudinea de peste 7,5, după anul 1802", a declarat Allana Simpson.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsuri urgente

Potrivit reprezentantei Băncii Mondiale, autoritățile ar trebui să pună la punct rapid un plan de măsuri și să consolideze clădirile care riscă să se prăbușească în cazul unui cutremur major (cele cu bulină roșie).

Allana Simpson a mai spus că multe ţări din Europa sunt expuse riscului de cutremur (Italia, Grecia şi Bulgaria), mai ales din cauza clădirilor şi infrastructurii învechite.

„Îmbunătăţirea capacităţii de răspuns la situaţii de urgenţă în întreaga Uniune Europeană a fost o prioritate în ultimii ani, iar România şi-a îmbunătăţit şi ea capacităţile. Sunt eforturi în ceea ce priveşte creşterea gradului de conştientizare în rândul opiniei publice prin sisteme precum Ro-Alert şi Fiipregatit.ro precum şi prin intermediul organizaţiilor din societatea civilă.

Trebuie însă făcut mult mai mult astfel încât tuturor să li se reamintească în mod frecvent şi repetat cum să se pregătească înaintea unui dezastru şi cum să răspundă după ce acesta are loc“, a mai declarat Allana Simpson.

Controale stricte

În ceea ce priveşte siguranţa clădirilor construite în ultimii ani la noi în țară, Allana Simpson susţine că reglementările şi normele în construcţii din România sunt aliniate cu standardele din UE.

„Există multe măsuri în vigoare pentru a asigura respectarea acestor norme în construcţii. Dacă există orice informaţii care sugerează că lucrările nu respectă aceste norme atunci autorităţile trebuie să investigheze aceste cazuri şi, dacă este necesar, să facă ajustări cu privire la punerea lor în aplicare", a mai spus reprezentantul Băncii Mondiale, potrivit Agerpres.