România, către ieşirea din criză sau intrarea în colaps?

România, către ieşirea din criză sau intrarea în colaps?

Oamenii de afaceri nu se mulţumesc că am scăpat de recesiune pe hârtie. Cât timp firmele nu au bani să facă investiţii şi să reia angajările, economia nu îşi va reveni, spun aceştia.

Speranţă şi suspiciune. Aceste două sentimente contradictorii îi definesc pe managerii români în această perioadă, când, pe hârtie, am ieşit din recesiune, iar lucrurile nu par să se îmbunătăţească prea mult. Dimpotrivă: exporturile, privite în acest moment ca singurul motor puternic care ne poate scoate din criză, au început să scadă. Potrivit Asocia ţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), exporturile României au scăzut, în a treia decadă din aprilie, faţă de perioada similară din 2010, pentru prima dată de când şi-au reluat creşterea de după criză. Iar în luna martie, producţia industrială s-a redus cu 0,8%.

"Astăzi se discută despre revenirea economiei, despre o creştere economică de 1,5% în 2011. Criza însă se dezvoltă în continuare", a declarat Constantin Savu, vicepreşedinte AOAR şi director general al Uzinsider Bucureşti, ieri, la o conferinţă de presă. El spune că, fără dezvoltare economică, colapsul României nu este departe. La rândul său, Constantin Boştină, vicepreşedinte AOAR, este de părere că guvernanţii trebuie să decidă acum să treacă "de urgenţă la o altă abordare a prezentului şi viitorului economiei româneşti", deoarece România, cu toate că a depăşit criza financiar-bancară, se află în continuare în criză economică. Deşi nu avem un nivel mare de îndatorare externă, situat la circa 70% din PIB, faţă de 118%, cât este media în Uniunea Europeană, "putem intra mai repede într-o criză a datoriei externe din cauza potenţialului economic redus, afectat şi de cursul valutar artificial şi de nivelul ridicat al dobânzilor", a explicat Boştină.

Veştile bune

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, întrebaţi cum văd viitorul pe termen scurt, întreprinzătorii români se arată optimişti. Ei estimează o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare, comerţ şi servicii şi un avans mai puternic în construcţii, arată tendinţele în activitatea economică în următoarele trei luni, publicate de INS.

Conform studiului Deloitte Business Sentiment Index, încrederea mediului de afaceri în economia României a crescut, la fel ca şi planurile de investiţii, iar termenele de plată a creanţelor s-au redus. Din păcate pentru şomeri, puţine companii vor relua angajările. Întrebaţi în legătură cu perspectivele forţei de muncă pe următorul an, 58% dintre respondenţi spun că îşi vor menţine nivelul angajaţilor şi numai 10% intenţionează să facă noi angajări, mai puţini decât în trimestrul al treilea din 2010.

CURS VALUTAR

AOAR: Leul este supraevaluat

Cursul de schimb de circa 4,1 lei/euro este unul financiar, care nu reflectă situaţia reală din economie, susţin reprezentanţii Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR). Ei spun că, potrivit unui studiu publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), leul este supraevaluat. "Un studiu al EIU semnala, la începutul acestui an, că leul este supraevaluat cu 13,3%, iar între timp, moneda naţională s-a mai întărit, astfel încât estimăm că supraevaluarea a ajuns probabil la 16%. Extrapolând datele din studiul EIU, cursul normal trebuie să fie de 4,7-4,8 lei/euro", a explicat Florin Pogonaru, preşedintele AOAR.