Evenimentul Zilei > Sport > România are șansă la încă o medalie la Mondialele de Natație. David Glință, calificare în finala probei de 50 de metri spate
România are șansă la încă o medalie la Mondialele de Natație. David Glință, calificare în finala probei de 50 de metri spate

România are șansă la încă o medalie la Mondialele de Natație. David Glință, calificare în finala probei de 50 de metri spate

Încă un sportiv român s-a calificat într-o finală la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta. Robert Glință va concura în cursa de 50 de metri spate, după ce s-a clasat pe locul patru în cea de-a doua semifinal. Sportivul român a obținut timpul de 24 de secunde și 54 de sutimi.

Înotătorul român Robert Glinţă, în vârstă de 25 de ani, s-a calificat vineri, 24 iunie, în finala probei de 50 de metri spate la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta. Românul s-a clasat pe locul patru în cea de-a doua semifinală, reușind un timp de 24 de secunde și 54 de sutimi.

Astfel, ajuns în finală, Robert Glință poate aduce o nouă medalie României la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Românul este al șaselea pe lista pentru finala probei, care se va desfăşura sâmbătă, 25 iunie, cu începere de la ora 19:02. El s-a calificat în semifinale, la Budapesta, cu al şaptelea timp din serii, 24 de secunde și 79 de sutimi.

Cel mai bun timp din semifinalele acestei probe de înot, de la Budapesta, a fost stabilit de înotătorul american Justin Ress. Acesta a obținut 24 de secunde și 14 sutimi. El a fost urmat de un alt american, Hunter Armstrong, cronometrat la 24 de secunde și 16 sutimi.

Pe 20 iunie, Robert Glinţă s-a clasat pe locul 8, ultimul, în finala probei de 100 de metri spate, la Campionatele Mondiale de Nataţie de la Budapesta.

Performanțele lui Robert Glință

Robert Glință est legitimat la CS Dinamo, fiind coleg de club cu David Popovici. La proba de 50 de metri spate, Robert Glință are în palmares două medalii de argint la Campionatele Europene, la Glasgow 2018 și la Budapesta 2020. El a obținut și o medalie de bronz la Campionatul European de la Kazan, din 2021. Glință a ajuns în finală la două ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice, la Rio 2016 și Tokyo 2020.

David Popovici, dublu campion mondial la Budapesta

Calificarea lui Robert Glință în finala Campionatului Mondial de Natație de la Budapesta vine la scurtă vreme după cele două performanțe majore ale lui David Popovici. Tânărul înotător de 17 ani a obținut medalia de aur în cursele de 100 de metri și 200 de metri liber, reușind o performanță istorică.

Sportivul român a obținut medalia de aur în proba de 100 m liber, miercuri, 22 iunie, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 47 sec 58/100. Românul a scris o nouă pagină de istorie în înotul românesc, dat fiind că a cucerit medalia de aur şi în proba de 200 m liber, luni seara. El a obținut timpul de 1 min 43 sec 21/100, un nou record mondial de juniori.

David Popovici a devenit, la doar 17 ani, al doilea înotător din istorie care reușește „dubla”, după americanul Jim Montgomery, care a reușit o performanță similară în 1973, la prima ediție a campionatelor mondiale.