România are aproape 1,27 milioane de bugetari. Care sunt instituțiile publice cu cei mai mulți angajați

Bugetari. Sursa foto: Arhiva EVZ

România are peste 1,2 milioaner de lucrători angajați în sistemul public, conform statisticilor aferente lunii iunie. Cei mai mulți activează în Sănătate, Educație, MAI, Finanțe Publice și Apărare. Datele au fost date publicității pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, unde sunt evidențiate angajările din sistemul public.

Numărul lucrătorilor din sistemul public din România a ajuns, în luna iunie, la 1.269.712 de persoane cu statut de bugetari. Sunt cu cinci mai mulți angajați bugetari decât cei încadrați cu o lună în urmă, în mai. Informația apare pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor Publice condus de Adrian Câciu (PSD).

Potrivit informațiilor statistice de pe Ministerul Finanțelor Publice, care au fost date publicității, aproape 64% dintre funcționarii angajați în sistemul public activează în administraţia publică centrală. Este vorba despre 812.395 de angajaţi.

Pe de altă parte, din totalul celor 812.395 lucrători în sistemul central, un număr de 597.099 lucrează în instituții care sunt finanțate integral de la bugetul de stat. Cel mai mare număr de posturi ocupate în sistemul bugetar a fost înregistrat la Ministerul Educaţiei. Este vorba despre 292.021 de persoane, marea majoritate cadre didactice și angajați în unitățile de învățământ din toată țara.

Urmează, pe locul al doilea, Ministerul Afacerilor Interne, cu 123.753 lucrători, majoritar polițiști. Pe locul trei s-a clasat Ministerul Apărării Naţionale cu 73.652 de angajați, Ministerul Finanţelor Publice cu 24.338 de funcționari şi Ministerul Sănătăţii ci 18.262 de lucrători, medici și cadre medicale.

Numărul de angajați din sistemul public local

Potrivit sursei citate, în instituţiile finanţate integral din bugetul asigurărilor sociale au fost ocupate un total de 9.297 de posturi. Iar în cele finanțate de la bugetul de stat şi de la bugetul asigurărilor pentru şomaj un număr de 43.751 de posturi. Pe de altă parte, în instituțiile publice care se autofinanțează din veniturile pe care le obțin au fost înregistrate un număr de 162.248 posturi ocupate.

Datele de la Ministerul Finanțelor Publice indică faptul că în administraţia publică locală activau, în luna iunie 2022, un număr de 457.317 de persoane. Mare parte dintre acestea, 279.137, au fost încadrate în instituţii finanţate integral din bugetele locale. Iar un număr de 178.180 de lucrători sunt angajați în instituţii finanţate integral sau parţial din venituri proprii.

Sursa foto. EVZ

Recomandarea lui Adrian Năstase pentru Nicolae Ciucă

Numărul angajaților din sistemul bugetar stârnește numeroase controverse, în spațiul public. Mulți consideră că numărul acestora, dar și valoarea salariilor pe care le încasează sunt prea mari. Discuțiile revin, de fiecare dată, în special în perioadele de criză economică, atunci când guvernele caută tot felul de măsuri pentru a economisi bani la buget.

În acest context, zilele trecute, fostul premier Adrian Năstase (PSD) recomanda actualului guvern să reducă numărul bugetarilor cu 25%. El a arătat că pe vremea sa, când conducea guvernul, în sistemul public activau în jur de 800.000 de angajați. În prezent, după aproape 20 de ani, numărul acestora a crescut la aproape 1,27 milioane.

„În România sunt, în momentul de față, 1,25 milioane de bugetari (1,269 milioane - n. red.). Când eu eram premier erau vreo 800.000. Eu cred că o măsură prin care s-ar stabili o reducere cu 25% a bugetarilor ar însemna o economie reală în banii de la buget și o resursă suplimentară pentru zona privată, care chiar produce banii necesari”, afirma Adrian Năstase.