România a fost pentru o zi Arcul de Triumf al Regelui
Editura Evenimentul si Capital

România a fost pentru o zi Arcul de Triumf al Regelui

Cele mai înalte capete încoronate ale Europei și-au plecat fruntea când sicriul Regelui Mihai era purtat spre afetul de tun Foto: Răzvan Vălcăneanțu
Autor: | | 0 Comentarii | 1728 Vizualizari

Funeraliile Regelui Mihai, un eveniment istoric care a marcat România secolului XXI, nu a fost doar cel văzut de milioane de oameni la televiziuni. Au fost momente de o inegalabilă noblețe dar și de frustrare, de dezamăgire a multora dintre cei care au venit, cu bună credință, să aducă un omagiu ultimului suveran al țării. Pe urmele acestui eveniment, reporterii EVZ au auzit, au privit și au trăit ce au simțit românii, de la plecarea Majestății Sale de la Palatul Regal, până la Necropola Episcopală și Regală de la Curtea de Argeș. Acolo, Mihai I își doarme somnul de veci, alături de soția sa, Regina Ana.

Era greu să te strecori prin mulțimea adunată în fața Palatului Regal, încă de la ora 10.00, cu 55 de minute înainte de începerea ceremoniei funerare a Regelui Mihai I. Pe drumul spre palat, în metrou și în alte mijloace de transport în comun, copii, tineri și bătrâni purtau steaguri tricolore cu însemnele regale. În momentul punerii sicriului regal pe catafalc, din mulțime s-au auzit scandări:„Regele Mihai!” și „Jos comuniștii”. La auzul ultimei scandări, Prințul Charles a schițat un zâmbet și a ridicat ochii, privind spre mulțime.

Catedrala Patriarhală. Ultima slujbă a fost oficiată în biserica unde a fost uns rege FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

A urmat drumul spre Catedrala Patriarhală, iar Calea Victoriei a devenit neîncăpătoare. Purtat pe afetul de tun, sicriul Regelui a ajuns în Dealul Mitropoliei, urmat de înalții oficiali și o mulțime numeroasă. Slujba religioasă oficiată de PF Daniel a impresionat, mai ales invitații străini care au călcat, pentru prima oară pragul sfântului lăcaș în care odihnesc moaștele Sfântului Dimitrie Basarabov, ocrotitorul Bucureștiului. La Arcul de Triumf, acolo unde Majestatea Sa a ajuns în mașina mortuară, jandarmii se luptau cu mulțimea care năvălise, la un moment dat, pe bulevard.

Afetul de tun, cel mai înalt omagiu adus unui comandant al Armatei Române FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

Cortegiul funerar a fost flancat de cavalerie până la Gara Băneasa. Și acolo se putea ajunge doar cu greu: Poliția Rutieră blocase toate arterele. Am alergat, pe jos, ca să putem surprinde momentul în care sicriul regal a fost coborât din mașina mortuară și condus în Gara Băneasa și, apoi, în Trenul Regal, care a plecat cu o întârziere de aproximativ jumătate de oră. Ne-am urcat în mașină și am plecat, în trombă, spre Curtea de Argeș. Pe drum, oamenii stăteau grupuri, grupuri la marginea căii ferate, în așteptarea trenului regal. Cu 19 kilometri înainte de intrarea în Orașul Regilor, o altă surpriză: șefii CFR au pus bariera la trecerea la nivel peste calea ferată, cu mult timp înainte să ajungă Trenul Regal. Sute de mașini au așteptat, aproape o oră până a trecut trenul.

Cortegiul funerar, însoțit de garda călare a Jandarmeriei, trece pe lângă Arcul triumfului înaintașilor Regelui Mihai FOTO: Marius vlad

Mii de oameni au salutat pentru prima și ultima oară Coroana Regală a României FOTO: Răzvan Vălcăneanțu

Orașul Regilor, paralizat

A urmat o cursă contra-cronmetru către Gara Curtea de Argeș. Spre Mănăstirea Curtea de Argeș nu am mai avut nicio șansă să ajungem cu mașina. Tot orașul, toate străzile erau blocate. Un oraș paralizat. Am lăsat mașina și am fugit, pe jos, spre Necropola Episcopală și Regală. O mare de oameni se îndreptau pe jos, „mai mulți ca la Revoluție”, după cum avea să remarce un localnic, mulți având lumânări aprinse în mână. La Necropola Regală, un zid de mii de oameni făcea aproape imposibilă intrarea în interior.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate