România ajunge sub ape? Urgia vine din Ucraina. Când ajunge la noi?!

România ajunge sub ape? Urgia vine din Ucraina. Când ajunge la noi?!

Costel Alexe avertizează România cu privire la ceea ce urmează. Pericolul unor inundații devastatoare este cât se poate de real.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că există o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. Tot el a mai spus că, la Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă, au fost emise 55 de avertizări prin sistemul Ro-Alert.

„Suntem pregătiți pentru perioada următoare, când avem acest front atmosferic care poate să genereze cantități însemnate de precipitații, să fim în contact direct cu populația care este vulnerabilă. La acest moment, avem nu mai puțin de 252 de persoane care au fost evacuate din calea viiturilor.

Avem, la nivel de ISU, la nivel național, începută procedura de identificare a pagubelor produse de inundații. În perioada următoare toți prefecții din țară vor trebui să continue acest proces pentru a evalua care sunt pagubele”, a spus Costel Alexe.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru următoarele zile, riscul cel mai ridicat îl avem pe Prut, în zona barajului de la Stânca Costești, pentru că avem o cantitate impresionantă de apă care vine din Ucraina. (…) În ultimele două săptămâni au fost evacuate cantități mari de apă tocmai pentru a face față acestei viituri care va veni din Ucraina spre România”, a mai spus ministrul, care a trimis în zonă 20.000 de saci cu nisip pentru a opri, pe cât posibil, inundațiile.

În ultimele două săptămâni, meteorologii au declarat mai mult stări de alertă la nivelul României, dintre care, cele mai multe au fost Cod Roșu de inundații. Mai multe zone din țară au fost grav afectate de nivelul crescut de apă al râurilor, care, în cele din urmă s-au revărsat.

În urma viiturilor, sute de gospodări au fost distruse, apele înghițind la propriu sate întregi.

Potrivit IGSU, aversele torenţiale au produs inundaţii în 39 de localităţi din 19 judeţe. În ultimele 24 de ore, din cauza precipitaţiilor abundente, pompierii au acţionat pentru evacuarea apei din 102 case, 151 de curţi şi 236 beciuri şi subsoluri.

Cele mai afectate judeţe de aversele torenţiale sunt Bistriţa-Năsăud şi Hunedoara, scrie Cancan.