România a preluat, în premieră, comanda grupării navale permanente a NATO

România a preluat, în premieră, comanda grupării navale permanente a NATO

Într-o ceremonie militară organizată, joi, în portul Constanța, România a preluat comanda grupării navale permanente a NATO de luptă contra minelor, care va fi exercitată, timp de şase luni, în misiuni ce se vor desfăşura în Marea Neagră şi Marea Mediterană. Pe durata misiunii, toate activitățile militare vor fi coordonate de la bordul navei comandant „Viceamiral Constantin Bălescu”, șeful grupării NATO fiind căpitanul comandor Valentin Cătălin Vlad.

Şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral Alexandru Mîrşu, a ținut să sublinieze că preluarea comenzii grupării navale a NATO  este o premieră pentru România.

„Misiunea principală a grupării NATO de luptă împotriva minelor, care pentru o perioadă de şase luni, este asumată de Forţele Navale Române, sub comanda Comandamentului NATO, este de a asigura libertatea de navigaţie în principalele porturi, pe principalele căi de comunicaţii, în bazinul Mării Mediterane, cât şi în Marea Egee, Marmara şi, bineînţeles, în Marea Neagră. Este o premieră pentru Forţele Navale Române ca o navă a Forţelor Navale Române să preia comanda şi un stat major condus de un ofiţer de marină să execute această misiune deosebit de importantă într-o grupare permanentă a NATO, în bazinul Mării Mediterane”, a declarat Alexandru Mîrşu.

        

Ne puteți urmări și pe Google News

La ceremoniea militară din Terminalul de pasageri al portului Constanța au participat, pe lângă șeful Statului Major al Forțelor Navale, viceamiralul Alexandru Mîrșu, și șeful Statului Major al Apărării, general locotenent Daniel Petrescu alături de comandantul Flotei, contraamiral Mihai Panait. Nu au lipsit nici oficiali de la Comandamentul Maritim Aliat al NATO și autorități locale.

"Lupta împotriva minelor este un domeniu deosebit de complicat. Este foarte simplu să creezi pericol de mine, este foarte simplu să lansezi mine sau obiecte care ar semăna cu mine, creând astfel pericolul de navigaţie pe principalele căi de comunicaţii, dar este foarte complicat şi presupune un efort de durată pentru a demina aceste locuri, de a asigura libertatea de navigaţie pe căile de comunicare. Este un efort de lungă durată, este un efort care presupune un întreg complex de activităţi, de la identificare, clasificare şi neutralizare a minelor", a mai spus şeful Statului Major al Forţelor Navale, Alexandru Mîrșu.

Comanda grupării navale de luptă contra minelor NATO, asigurată de căpitan-comandorul Valentin Cătălin Vlad, se va exercita, timp de şase luni, de la bordul navei-comandant, puitorul de mine şi plase "Viceamiral Constantin Bălescu", din dotarea Forţelor Navale Române. Din statul major al grupării fac parte şi trei ofiţeri din forţe navale partenere, conform politicii NATO de organizare a grupărilor navale permanente.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Navale Române, col. Corneliu Pavel,  spune că misiunile SNMCMG-2 din perioada ianuarie - iunie 2020, care vor fi desfășurate în Marea Neagră și Marea Mediterană, vor fi executate de nave militare din Bulgaria, Germania, Italia, Spania și Turcia, conform graficului de generare al forțelor realizat de Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM).