România a mai pierdut un tezaur

România  a mai pierdut un tezaur

A murit ultima iconară din Laz, Tezaur Uman Viu, Maria Deac Poenariu. Ultima reprezentantă a neamului pictorilor iconari din Laz, Maria Deac Poenaru, unul din cei mai cunoscuţi artişti populari din Alba, împlinise luna trecută vârsta de 92 de ani.

Maria Deac Poenariu, deţinătoare a titlului de Tezaur Uman Viu din 2011, era unul din cei mai cunoscuţi artişti populari din judeţ, cu lucrări ajunse în aproape toată lumea. În urma pictoriţei rămâne o colecţie impresionantă păstrată în casa ce va fi transformată, printr-o iniţiativă a CJ Alba, în muzeu, precum şi icoane răspândite în întreaga lume. De altfel, casa Mariei Deac Poenariu era vizitată de turişti, impresionaţi de cele văzute, mărturie stând în acest sens o carte de impresii, informează www.agerpres.ro.

 Neamul pictorilor iconari din Laz a dezvoltat un stil estetic aparte şi o adevărată şcoală de pictură pe Valea Sebeşului, începând cu 1770. În lucrările de specialitate, acest curent artistic de pe Valea Sebeşului este menţionat drept „Şcoala de la Laz”.

Maria Deac Poenaru  va fi înmormântată vineri în satul natal de pe Valea Sebeşului, a precizat Gheorghe Nedea, consilier la Compartimentul Cultură al CJ Alba. Potrivit acestuia, Maria Deac Poenariu şi-a dedicat întreaga viaţă icoanei, oamenilor şi tradiţiilor populare. "Ea este cea care a dus mai departe tradiţia familiei Poenaru, este ultimul descendent al neamului Poenarilor şi singura femeie din neam care a pictat icoane", a  mai spus Gheorghe Nedea.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Programul „Tezaur Uman Viu” este este o iniţiativă UNESCO privind păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial, scopul său fiind acela de a identifica şi promova acele persoane care, făcând dovada caracterului excepţional al performării, sunt capabile să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, contribuind astfel la asigurarea viabilităţii acestuia.

Un candidat „trebuie să îndeplinească simultan, calităţile de purtător, păstrător şi transmiţător de modele culturale tradiţionale şi să fie recunoscută atât de comunitatea de purtători, cât şi de comunitatea ştiinţifică. Persoana candidată la titlul de TEZAUR UMAN VIU trebuie să facă dovada caracterului excepţional al performării în domeniul pentru care se depune candidatura.”, se arată pe site-ul Ministerului Culturii.