Evenimentul Zilei > Sport > Delegația României a cucerit 56 de medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics
Delegația României a cucerit 56 de medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

Delegația României a cucerit 56 de medalii la Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics

Echipa Special Olympics România, formată din 34 de sportivi (dintre care șase parteneri), a participat între 15-21 martie la cel mai important eveniment sportiv mondial dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale - Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, Abu Dhabi 2019
Aceștia s-au întrecut la opt discipline sportive: atletism, bocce, gimnastică artistică, înot, judo, patinaj role, tenis de câmp, tenis de masă și au câștigat 56 de medalii (17 de aur, 18 de argint, 21 de bronz). La ediția precedentă de la Los Angeles, din 2015, sportivii români au câștigat 21 de medalii la şapte discipline sportive. 
 
Rezultatele participării echipei României sunt următoarele:
 
Gimnastică artistică – 12 medalii de aur, 7 argint, 11 bronz 
Atletism – 2 aur, 2 argint, 1 bronz
Înot – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
Tenis de câmp – 1 aur, 2 argint, 1 bronz
Judo – 1 aur, 1 argint, 3 bronz
Tenis de masă – 3 argint, 2 bronz
Patinaj role – 1 argint, 1 bronz
Bocce – 1 bronz 
 
Suntem la o competiție sportivă și ne bucurăm ca oricare atunci când câștigăm. Suntem însă la Special Olympics și ne mai bucurăm și pentru alte lucruri. La Abu Dhabi satisfacția noastră vine și din faptul că participăm la trei sporturi pentru prima dată: patinaj role, judo, tenis de câmp. Este doar începutul și știm că deschidem o poartă pentru mulți sportivi Special Olympics din România. Pentru această șansă le mulțumim antrenorilor care au avut puterea să înceapă. Le mulțumim în egală măsură antrenorilor care lucrează cu sportivi Special Olympics de mai mulți ani. Și lor și sportivilor pe care i-au antrenat și care s-au întrecut la Abu Dhabi de la egal la egal cu sportivi din țări cu tradiție în aceste sporturi”, a declarat Cristian Ispas, Director Național Special Olympics România. 
 
Sunt foarte fericit că am câștigat atâtea medalii, că am luat aur și la sol deoarece la editiția de la Atena (2011), m-am dezechilibrat și am ratat aurul. Aparatul meu preferat este bara și am luat medalie de aur, ca și la individual compus. A fost greu dar m-am antrenat mult și am reușit să fac bine exercițiile”, a declarat Ionuț Păunescu, cel mai medaliat sportiv Special Olympics la ediția 2019 a Jocurilor Mondiale de la Abu Dhabi. El a câștigat cinci medalii de aur și două de argint.
 
Jocurile Mondiale de Vară Special Olympics, organizate după modelul Jocurilor Olimpice la fiecare patru ani, au reprezentat cel mai mare eveniment sportiv și umanitar din lume în 2019. La această ediție organizată la Abu Dhabi au fost înscriși 7.500 de sportivi din peste 190 de țări care au concurat la 24 de discipline sportive. 
În paralel cu Jocurile Mondiale, în perioada 14 – 18 martie 2019, Special Olympics România a participat cu o echipă de două persoane la Summitul Global al Tinerilor: Ioana Flavia Cazan – Sportiv Lider Special Olympics şi Lavinia Mihaela Drăgan, partener fără dizabilități (ambele din Brașov). Acestea, împreună cu mentorul Anda Mândru (din partea Special Olympics România) au luat parte la workshopuri și sesiuni de discuții despre o societate incluzivă.