Cercetatorii americani au inventat un robot care le permite doctorilor sa-si examineze pacientii aflati in recuperare de la distante de miide kilometri.
Un robot care le per-mite medicilor sa consulte bolnavii chiar daca nu sunt langa ei a fost pus la punct de cercetatorii americani. Robotul de 90 de kilograme, dispune de un ecran si o camera video ce functioneaza pe post de „ochi” si „urechi” si poate fi manevrat de la orice distanta chiar de medicul care doreste sa-si consulte pacientul. Robotul a trecut deja cu succes o parte din teste in mai multe spitale din SUA, printre care si Maryland University’s Hospital sau UCLA Medical Center, bolnavii afirmand ca prefera sa fie astfel ingrijiti decat de un medic strain.
Medicul comunica in timp real cu bolnavul
Robotul cantareste 90 de kilograme si masoara 1,5 metri. Capul este alcatuit dintr-un ecran video plat si o camera video ce functioneaza pe post de „ochi” si „urechi”. Cu ajutorul unui joystick, medicul poate controla robotul (se poate plimba in tot spitalul) si poate consulta persoane aflate in alte cladiri sau tari, prin internet ori conexiune wireless.
Chipul doctorului apare pe ecranul robotului, specialistul comunicand in timp real cu bolnavul prin intermediul unui bluetooth. Scopul tehnologiei nu este inlocuirea medicului cu un robot, ci facilitarea consultatiilor pentru cei care au nevoie rapid de un doctor specialist, cum ar fi un neurochirurg, in conditiile in care acestia sunt foarte solicitati.
„Este o modalitate de comunicare atunci cand bolnavul are nevoie de un consult si nu are acces la asa ceva. La ora 14.00, cand ar trebui sa vorbesc cu un bolnav sau sa-i vad EKG-ul pot face asta direct de-acasa. Astfel, pot da un diagnostic imediat si, in situatia in care este nevoie, sa vin la spital”, explica Samer Salka, cardiolog, de la Oakwood Hospital in Dearborn, Mich.
Teste pe 60 de bolnavi
Cercetatorii americani de la Johns Hopkins University au facut un experiment la Maryland University’s Hospital, pe un grup de 60 de persoane aflate in recuperare dupa operatie. 30 dintre bolnavi au fost selectati sa fie consultati de „robo-doctor”. „Robotul, coordonat de medic, i-a consultat pe bolnavi, i-a intrebat cum se simt, le-a verificat zonele operate pentru a se asigura ca rana se vindeca”, afirma Louis Kavoussi, coordonatorul studiului si profesor de urologie la Johns Hopkins University.
Alegere
Pacientii prefera vizitele virtuale
La doua saptamani de la externare, 30 de bolnavi internati la Maryland University’s Hospital care au fost consultati de medici prin acest sistem au fost pusi sa raspunda la un chestionar privind „robo-doctorul”. Jumatate dintre acestia au spus ca ar prefera vizita virtuala a medicului lor decat una reala a altui doctor. Ceilalti au afirmat ca aceste vizite ar trebui sa devina constante in managementul postoperator.
In plus, 57% dintre cei chestionati au marturisit ca s-ar simti confortabil daca ar avea acces la acestea si pe viitor. 18% dintre persoanele chestionate au raspuns ca „robo-doctorul” ar putea imbunatati accesibilitatea la medicul lor, iar 76% cred ca robotul le-ar putea permite specialistilor sa ofere mai multe informatii medicale pacientilor. Robotul este in curs de testare si in alte spitale din Statele Unite ale Americii, cum ar fi St. Mary’s Hospital din Paddington si UCLA Medical Center.