Avocatul Robert Roșu, victorie importantă contra DNA în dosarul „Ferma Băneasa”

Avocatul Robert Roșu, victorie importantă contra DNA în dosarul „Ferma Băneasa” Robert Roșu Sursa foto: EVZ

Robert Roșu a obținut desființarea unei soluții de clasare în ceea ce-i privește pe foștii procurori DNA care l-au trimis în judecată care l-au trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa”.

Mai exact, Înalta Curte de Casație și Justiție a fost convinsă de argumentele din plângerea avocatului Robert Roșu în ceea ce îi privește pe foștii procurori DNA Cornel David-Deca și Monica Maria Munteanu, cei care l-au trimis în judecată în dosarul „Ferma Băneasa”.

Robert Roșu obține desființarea unei soluții de clasare în dosarul „Ferma Băneasa”

Soluţie: „Admite plângerea formulată de petentul Robert Mihăiţă Roşu împotriva ordonanţei nr. 2653/P/2022 din 27 septembrie 2023 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală, menţinută prin ordonanţa nr. 333/II/2/2023 din 16 noiembrie 2023 a procurorului – şef al aceleiaşi secţii. Desființează soluția de clasare atacată și dispune trimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în ședința din Camera de consiliu, astăzi, 11 aprilie 2024”.

Reamintim faptul că Robert Roșu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul „Ferma Băneasa”. La vremea respectivă, condamnarea a stârnit ample proteste în rândul colegilor de breaslă avocatului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înalta Curte de Casație și JustițieRobert Roșu obține desființarea unei soluții de clasare în dosarul „Ferma Băneasa”. Sursa foto: Arhiva EVZ.

Avocatul a fost acuzat că „a întocmit un raport de „due diligence”

Avocatul Robert Roșu a fost a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El a fost acuzat că „a întocmit un raport de «due diligence», că a formulat notificări, memorii și că a participat la ședințele consiliului de administrație ale unui institute. De asemenea, a fost acuzat că ar fi influențat opinia unui consilier juridic din cadrul unei instituții care deținea terenurile ce făceau obiectul unei cereri de restituire”.

În noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul în casaţie declarat de avocat. Robert Roșu a fost achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat și de complicitate la abuz în serviciu. În cazul lui, Justiția a dispus punerea în libertate.

Judecătorii au constatat că „actele exercitate de Robert Roșu în calitatea sa de avocat, se circumscriu, esenţialmente, activităţilor pe care le desfăşoară orice avocat în exercitarea atribuţiilor conferite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, respectiv Codul deontologic”. Mai multe detalii despre acest dosar puteți citi pe site-ul justnews.ro.