Daune de 600.000 euro pentru avocatul Robert Roșu, la Curtea de Apel

Daune de 600.000 euro pentru avocatul Robert Roșu, la Curtea de Apel Robert Roșu Sursa foto: EVZ

Justiția a decis că avocatul Robert Roșu trebuie să primească daune în valoare de 600 de mii de euro pentru perioada petrecută în închisoare. El a fost condamnat în Dosarul Ferma Băneasa și a petrecut după gratii 341 de zile. A fost eliberat după ce un complet, de la ICCJ, a decis că fapta pentru care a fost condamnat nu există.

Justiția a decis că avocatul Robert Roșu trebuie despăgubit, de statul român, cu 600.000 de euro, pentru perioada petrecută în închisoare. El a fost condamnat în Dosarul Ferma Băneasa, de Înalta Curte de Casație și Justiție. Ulterior, alt complet, al aceleiași instanțe, a stabilit că a fost vorba despre o condamnare nelegală. După 341 de zile petrecute după gratii, Justiția a decis ca Robert Roșu să fie eliberat.

Ulterior, pe 20 mai 2022, Robert Roșu a dat Statul Român în judecată și a cerut daune morale și materiale. Procesul s-a judecat pe fond la Tribunalul București, iar avocatul a primit cîștig de cauză. În decembrie 2022, Justiția a obligat Statul Român la plata sumei de 1.000.000 lei sub formă de daune morale. Altă sumă, de 2.282.952 lei i-a fost acordată avocatului sub formă de daune materiale şi dobânzi legale aferente.

Curtea de Apel București a judecat apelul declarat de DNA și de Ministerul de Finanțe împotriva soluției de fond. Judecătorii au menținut decizia  pronunțată de Tribunal.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de DNA. Respinge ca nefondate apelurile declarate de reclamant și de pârâtul MFP. Cu drept de recurs în termen de 30 de zile de la comunicare. Recursul se depune la C.A.B. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei azi, 02.11.2023”, se arată în pronunțare.

Urmează cel mai probabil, recursul, în acest caz, ce se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Înalta Curte de Casație și Justiție

Sursa foto: Arhiva EVZ

Justiția s-a pronunțat în cazul avocatului Robert Roșu

Avocatul Robert Roșu a fost condamnat în decembrie 2020 la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul Ferma Băneasa. Condamnarea pronunțată în Justiția a provocat ample proteste în rândul colegilor de breaslă avocatului.

Avocatul Robert Roșu a fost a fost trimis în judecată de procurorii DNA. El a fost acuzat că „a întocmit un raport de «due diligence», că a formulat notificări, memorii și că a participat la ședințele consiliului de administrație ale unui institute. De asemenea, a fost acuzat că ar fi influențat opinia unui consilier juridic din cadrul unei instituții care deținea terenurile ce făceau obiectul unei cereri de restituire”.

În noiembrie 2021, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul în casaţie declarat de avocat. Robert Roșu a fost achitat pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat și de complicitate la abuz în serviciu. În cazul lui, Justiția a dispus punerea în libertate.

Judecătorii au constatat că „actele exercitate de Robert Roșu în calitatea sa de avocat, se circumscriu, esenţialmente, activităţilor pe care le desfăşoară orice avocat în exercitarea atribuţiilor conferite de Legea nr. 51/1995 privind organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, Statutul profesiei de avocat, respectiv Codul deontologic”.