„Roata motrice” a lui Cioloş speră să dispară proprietatea şi oamenii să trăiască în grupuri

„Roata motrice” a lui Cioloş speră să dispară proprietatea şi oamenii să trăiască în grupuri

Arhitecta Oana-Maria Bogdan a fost secretar de stat în cabinetul tehnocrat şi unul dintre ideologii PLUS, fiind mai mereu alături de fostul premier în deplasările pe care acesta le face prin ţară.

Dacian Cioloş îi înălţa o odă Oanei-Maria Bogdan, pe contul său de Facebook, în 16 februarie, după ce colega sa de partid, membru al Biroului Naţional al PLUS, semnase pe site-ul „Adevărul” un articol cu titlul „Al doilea start pentru România”, în care se arată o apărătoare înfocată a „proiectului european”, fără să spună care e acela.

„Oana-Maria Bogdan este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanță, omenie și justețe. E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă și ordonată pe care o cunosc. În vara lui 2016, venea în guvernul pe care l-am condus ca secretar de stat responsabil cu patrimoniul la Ministerul Culturii. A fost suficientă o oră de discuții despre modul în care patrimoniul material și cel imaterial pot oferi valoare societății și pot contribui la dezvoltare, pentru a înțelege că am de-a face cu o femeie nu doar foarte competentă, care vorbea din propria-i experiență (arhitect consacrat în Bruxelles, membru al Comisiei de experți UNESCO al orașului Bruges), dar și cu o vizionară și o inovatoare pe care nimic nu o poate împiedica să transforme visurile în realitate.

Acea primă impresie s-a transformat în certitudine în 2017, când a decis să fie unul dintre inițiatorii Platformei civice România 100 și apoi, în 2018, unul dintre cei nouă fondatori ai proiectului politic RO+ care s-a concretizat, acum două luni, în PLUS. Iar la începutul anului trecut, a lăsat propriul birou de arhitectură și urbanism din Bruxelles pe mâna salariaților și s-a întors în România. A fost și este roata motrice în jurul căreia s-a construit echipa executivă care a dat formă și substanță proiectului politic RO+ devenit, mai apoi, PLUS”, a scris Cioloş pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cioloş a dat înainte cu extraordinarele calităţi ale Oanei-Maria şi preocuparea ei „constantă pentru Om si pentru bunăstarea lui”, fără să ne avertizeze ce ne pregăteşte „roata motrice”: „Oana este un arhitect vizionar, pentru care forma lumii construite de om trebuie să reflecte armonia interioară din noi înșine. De aici, și preocuparea sa constantă pentru Om si pentru bunăstarea lui”.

Înapoi la haită

Numai că, ghinion pentru liderii PULS, sociologul Andrei Tiut a semnalat românilor un comentariu postat de Oana-Maria Bogdan pe Facebook: „Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii mele”. Comentariul Oanei-Maria Bogdan a fost pus la o postare despre Ziua Națională, pe 1 decembrie 2018, a user-ului Mihai Danciu.

Despre apetitul ei pentru desfiinţarea proprietăţii, Oana-Maria Bogdan a vorbit și întrun interviu, în care recunoaşte că nu face sex „des”, acordat publicației belgiene „de Standaard” și postat, în română, pe 17 februarie pe contul său de Facebook.

„Aș desființa agricultura și nu aș domestici animalele. Cred că am fi oameni mult mai buni dacă, în calitate de descendenți ai vânătorilor și culegătorilor, nu am avea proprietăți și am trăi în grupuri în loc de cupluri”, a fost răspunsul Oanei Bogdan la întrebarea ce ar schimba dacă ar avea puterea să schimbe trecutul.

 

Se visa preşedintele SUA şi a ajuns ideolog PLuS

Iată câteva întrebări şi răspunsuri din interviul acordat de Oana-Maria Bogdan ziarului „de Standaard”:

Ce voiai să devii mai târziu atunci când erai copil?

- Președintele Statelor Unite ale Americii.

Dacă te uiți la viitor, ce vezi?

 - Un nou sistem, după comunismul și capitalismul în care am trăit.

Dacă ai putea călători înapoi în timp, în ce perioadă ai vrea să fi trăit?

- În anii ‘60.

Cum vrei să-și amintească oamenii de tine?

- Ca de cineva căruia i-a păsat.

Cât de des faci sex?

-Nu des.