Editura Evenimentul si Capital

Nimeni nu vrea un proiect de 85 de milioane de euro. Cum s-a ajuns aici?

Autor: | | 1 Comentarii | 980 Vizualizari

Proiectul Ro-Net, finanţat din fonduri europene, pe lângă mari întârzieri în punerea în practică, are grave probleme legale

Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, anunţa la sfârşitul lunii aprilie, cu ocazia Zilei Comunicațiilor, că în proiectul Ro-Net fuseseră finalizate, cu chiu cu vai, lucrările în 300 de localităţi.

„Proiectul Ro-Net continuă, iar în prezent contractorul, Telekom, ne-a anunţat că au fost finalizate lucrările în 300 de localităţi, fiind în etapa de recepţie. După ce vor fi recepţionate lucrările, în zonele respective vor fi livrate serviciile necesare. Se poate finaliza anul acesta. Sunt anumite dificultăţi tehnice la nivel de contract, dar care se pot rezolva, fără doar şi poate”, a mai spus Jianu, potrivit Agerpres.

Comisiile s-au constituit, dar membrii nu sunt de acord

Drept urmare, pe 9 mai, coordonatorul proiectului, Corneliu Mănescu a anunţat constituirea a patru comisii de recepţie, formate din câte doi membri ai Unităţii pentru Implementarea Ro-Net. Numai că, printr-o adresă înregistrată la Ministerul Comunicaţiilor, pe 18 mai, cei opt îi anunţă pe Mănescu şi pe secretarul de stat Maria Manuela Catrina că nu vor participa la recepţie până nu se clarifică, printr-un document asumat din punct de vedere juridic, cine este investitorul în cazul Ro-Net. Ei avertizează că, potrivit legii privind calitatea în construcţii, se sancţionează cu amendă de la 20.000 la 40.000 de lei “recepţionarea construcţiei de către investitor cu încălcarea prevederilor legale” şi cu amendă de la 10 la 20 de mii “neasigurarea verificării lucrărilor de construcţii prin specialişti diriginţi de şantier autorizaţi sau care deţin certificate echivalente”. Cei opt mai atrag atenţia că există posibilitatea ca faptele să fie considerate infracţiuni, potrivit aceleiaşi legi.

Istoricul unei investiţii fără de sfârşit

Comisia Europeană a aprobat în toamna lui 2014 contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca “zone albe” să beneficieze de internet de mare viteză. Valoarea contribuţiei financiare nerambursabile se ridica la 57.104.477 euro. S-a stabilit că Telekom România să realize lucrările în doi ani, Ministerul Comunicaţiilor concesionându-i operarea şi mentenanţa infrastructurii pe 18 ani. Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

Două modificări în şase luni

Mai ceva ca un film erotic! Nicolae si Elena Ceausescu au facut dragoste cu MARTORI! Au povestit exact cum s-a intamplat!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI