Riscurile ascunse de prepararea cărnii la grătar. Cele mai mari pericole pentru sănătate

Riscurile ascunse de prepararea cărnii la grătar. Cele mai mari pericole pentru sănătate Sursa foto: arhiva EVZ

Grătarul este extrem de popular printre români, care îl preferă în special de sărbători sau în vacanțe. Însă preparatele gătite la grătar au un grad mare de toxicitate. Iată cele mai frecvente implicații pentru condiția ta de sănătate, potrivit The Sun.

Sezonul grătarelor este în plină desfășurare, însă cât de sănătos poate fi un burger, un kebab sau un cârnat la grătar? Cât de sănătos este să stai în apropierea unei temperaturi foarte ridicate?

Jurnaliștii de la The Sun au realizat un top al celor mai frecvente pericole pentru sănătate pe care le implică grătarul. În primul rând acesta prezintă riscul arsurilor, de aceea un picnic este de preferat unui grătar. Dar iată principalele riscuri pe care grătarul le poate aduce stării tale de sănătate.

1. Artrita

Ne puteți urmări și pe Google News

Aprinderea grătarului poate contribui la artrită, potrivit unui studiu publicat în the British Medical Journal Open. Acesta a arătat că oamenii cu niveluri mai ridicate de hidrocarburi aromatice policiclice - compuși prezenți în fumul exalat de grătare tip barbecue, arzătoare cu gaz și fum de țigară - cresc șansele de a dezvolta artrita reumatoidă.

2. Cancer

Savuroasele aripioare crispy ar putea cauza cancer. Nutriționistul Kim Pearson explică: “OMS a clasificat acrilamida – produsul chimic detectat în marginile arse ale cărnii gătite ca un posibil risc de sănătate. Acest produs chimic apare numai la temperaturi înalte ale procesului de gătire, cum ar fi căldura folosită la barbecue. Studiile au detectat o legătură între consumul de carne la grătar și o serie de tipuri de cancer cum ar fi de sân, de colon, de prostate, de stomac și pancreatic. La cancerul pancreatic riscul crește cu până la 60%, mai arată studiul.

3. Pierderea de colagen

Compușii glicați avansați emiși în timpul grătarului dăunează proteinelor și afectează colagenul, putând duce la pierderea elasticității pielii. De asemenea, au un rol în apariția osteoporozei și reducerea fertilității.

4. Disfuncții respiratorii

Preparatele tip barbecue produc cantități uriașe de hidrocarburi aromatice policiclice sau PAH. Studiile au arătat că acesrea pot cauza disfuncții respiratorii ca astmul și chiar mutații ale ADN-ului.

Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că un camion cu motor diesel care merge pe autostradă cu o viteză de 250 de kilometri cu o viteză medie poate emite aceiași poluanți de particule de aer ca cei produși prin prepararea la grătar a unui singur burger. Aerul afectat din timpul grătarului poate duce la emfizem și BPOC.

5. Deshidratare

Preparatele la grătar atrag un consum sporit de vin sau bere rece, ceea ce favorizează deshidratarea. De asemenea, e mai probabil să resimți efectele alcoolului când ești în soare direct sau în căldură, iar grătarele pot atinge chiar și 400 de grade la aprinderea focului. Specialiștii recomandă ca după fiecare al doilea pahar de alcool să există un pahar de apă sau băutură ușoară.

9. Arsuri

Accidentele de tip arsuri nu sunt rare la un grătar iar ele cresc în frecvență și grad de severitate. Ustensilele cu mânăr lung și evitarea folosirii acceleratoarelor de flacără pot reduce riscul apariției de arsuri. Dacă totuși se întâmplă un accident, medicii recomandă ca, până la sosirea ambulanței, să se scoată cât mai repede hainele și bijuteriile din zona afectată. Rănitul trebuie acoperit cu folie, iar durerea tratată cu paracetamol sau ibuprofen.