Riscurile la care te expui dacă dormi în timpul decolării și aterizării

Riscurile la care te expui dacă dormi în timpul decolării și aterizării Somn în timpul zborului. Sursa foto: Kasto80 | Dreamstime.com

Un scurt pui de somn într-un avion poate părea o metodă ideală pentru mulți călători care vor să facă timpul să treacă mai repede până la destinație. Cu toate acestea, această alegere vine cu implicații semnificative asupra sănătății organismului.

Dacă vă este somn, e important să știți că o puteți face după decolare sau înainte de aterizare, nu în timpul acestor procese.

Nu mai este un mister pentru nimeni că în timpul decolării unui avion, acesta câștigă rapid altitudine, provocând o schimbare dramatică în presiunea din cavitatea urechii și presiunea atmosferică.

Acest fenomen duce adesea la senzația de înfundare a urechilor resimțită de majoritatea persoanelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce nu e bine să tragi un pui de somn în avion

Specialiștii afirmă că timpanul este supus celei mai intense presiuni, iar lumenul trompei lui Eustachio se îngustează semnificativ. Din cauza acestui proces și a micilor transformări în corpul unei persoane, apare senzația de congestie în ureche.

Prin urmare, în cazul în care urechile sunt înfundate excesiv, se poate declanșa o durere intensă, greu de suportat. În paralel, pot apărea simptome precum amețeală, sângerare nazală, iar timpanul poate suferi leziuni serioase.

Deteriorarea membranei poate culmina chiar cu pierderea auzului.

Astfel că, motivul pentru care nu puteți să trageți un pui de somn în avion constă în faptul că în tot acest timp nu veți putea lua măsuri preventive pentru a evita congestia urechilor sau pentru a diminua presiunea exercitată asupra membranelor.

Avion

Avion. Sursa foto: dreamstime.com

Folosirea dopurilor de urechi poate reduce riscurile

Recomandarea experților este să vă așezați confortabil pe scaun și să așteptați câteva minute până când avionul decolează.

În cazul în care totuși adormiți, utilizarea dopurilor de urechi din silicon poate contribui la reducerea riscului de a suferi traume la nivelul urechilor.

Din perspectivă statistică, potrivit rapoartelor Boeing și Airbus, riscul unui accident la decolare sau aterizare este mai mare. iar adormirea în timpul unei situații de urgență ar putea întârzia timpul de reacție.

Alte motive pentru care e bine să nu trageți un pui de somn în avion

Un alt motiv pentru a evita să dormiți în timpul decolării și aterizării este să fiți complet conștient de ceea ce se întâmplă în caz de urgență și atunci când pasagerii și membrii echipajului trebuie să evacueze avionul”, mai spus specialiștii.

O opțiune viabilă ar putea fi să îți rezervi perioada de somn pentru momentul în care ajungi la destinația ta de vacanță. Astfel, te vei asigura că experimentezi un zbor în condiții de siguranță și plăcere, potrivit The Sun.