Riscuri ascunse ale postului intermitent. Cum ne afectează sănătatea

Riscuri ascunse ale postului intermitent. Cum ne afectează sănătatea

Postul intermitent a devenit un instrument popular în pierderea în greutate. Se știe că această practică are efecte pozitive asupra sănătății metabolice și longevității. Mulți sunt familiarizați cu conceptul de bază. Însă există nuanțe și aspecte mai puțin cunoscute ale postului intermitent care trec ușor neobservate. La fel ca orice dietă alimentară, acesta are propriul său set de beneficii și riscuri.

Postul intermitent este mult mai mult decât un trend sau o dietă de slăbit. De fapt, într-un articol din DailyOM, autoarea ne povestește istoria acestui obicei. Cu toate că astăzi este cunoscut ca fiind o metodă „trendy” de a pierde în greutate,  postul intermitent își are rădăcina în practici antice. Originar, postul era o componentă a practicilor religioase diverse. Jason Fung, MD, nefrolog canadian punctează faptul că, în practicile religioase, „oamenii care posteau erau considerați a fi purificați. Dar a fost întotdeauna un obicei care a fost considerat a fi foarte sănătos.”

Beneficiile postului intermitent

Beneficiile postul intermitent se extind dincolo de simpla restricție calorică. Acumularea meselor într-un interval mai mic de timp influențează procesele hormonale și metabolice din organism. Spre exemplu, postul reduce nivelul de insulină. În acest fel, organismul este forțat să treacă de la arderea glucozei la arderea grăsimilor stocate pentru a o transforma în energie.

Încă un aspect interesant al postului intermitent vizează autofagia. Ținând post, ajuți corpul să declanșeze autofagia. Este un proces celular prin care organismul curăță celulele deteriorate și le regenerează. Acest proces joacă un rol foarte important în prevenirea împotriva bolilor precum cancerul și Alzheimer. Autofagia poate încetini și procesul de îmbătrânire prin îndepărtarea resturilor celulare și provocând reînnoirea celulelor.

Riscurile postului intermitent

După cum ne-am obișnuit, orice veste buna este urmată de un „DAR”. Beneficiile postului intermitent sunt numeroase, dar, ca orice altă dietă, această practică prezintă și riscuri. În primul rând, dacă nu-ți planifici cu atenție mesele, te poți alege cu deficiențe mari de nutrienți. Având o fereastră mai restrânsă în care să poți mânca, este mai dificil să o dietă echilibrată. Prin urmare, satisfacerea nevoilor nutriționale zilnice devine o provocare.

De asemenea, postul intermitent poate afecta activitatea hormonală, în special la femei.  De fapt, abia acum devin lucrurile mai interesante. Făcând mai multe cercetări pe subiectul acesta, am aflat că studiile în care participanții sunt de sex feminin sunt foarte puține. Și nu mă refer aici doar la studii legate de postul intermitent, ci în general. Tocmai pentru că activitatea hormonală a femeilor este mult mai dinamică și mai schimbătoare, ele sunt în general excluse din studii legate de alimentație. V-am pus pe gânduri, nu-i așa?

Postul intermitent nu este pentru toată lumea

Ce vreau să punctez este că poate ar trebui să ne documentăm mai bine înainte să luăm de bune aceste trenduri din alimentație. În special când în joc se află sănătatea noastră. În multe cazuri, postul intermitent poate fi chiar periculos. Spre exemplu, femeilor însărcinate, care alăptează sau care încearcă să rămână însărcinate, li se recomandă să evite această practică. La fel, persoanele cu diabet sau alte probleme legate de glicemie trebui să fie precaute. Postul poate duce la scăderi periculoase ale nivelului de zahăr din sânge. Iar cei cu niveluri ridicate de stres pot descoperi că postul le intensifică răspunsul la stres.

Cert este că postul intermitent nu se potrivește tuturor. Consider că este o practică ce trebuie abordată cu moderație, nu un stil de viață permanent. Fiecare corp este diferit și are nevoi diverse în ceea ce privește alimentația. Recomandarea mea este să-l asculți, indiferent de ce spune restul lumii. Iar dacă tot avem acces la atât de multă informație, documentează-te. Dar, în special, filtrează informațiile pe care le găsești și construiește-ți propriul tău stil de viață sănătos.

Ne puteți urmări și pe Google News