Risc mare pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Obligații, amenzi și despăgubiri serioase

Risc mare pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Obligații, amenzi și despăgubiri serioaseBloc. Sursa foto: arhiva EVZ

Românii care au buletinul la o anumită adresă, dar locuiesc în altă în altă parte riscă amenzi uriașe. Ei trebuie să respecte anumite obligații, potrivit Codului fiscal.

Mulți români au buletinul la o anumită adresă, dar locuiesc cu chirie în altă parte. Ei au anumite obligații legate de locuința în care stau, chiar dacă nu este cea trecută în actul de idenitate. Mulți oameni din România locuiesc în chirie și, conform estimărilor celor din piața imobiliară, e posibil ca numărul lor să mai crească în perioada următoare.

Credite imobiliare și ipotecare au devenit un lux pentru majoritatea românilor, iar aceștia preferă să stea în chirie. Cu toate astea, ei trebuie să știe o serie de prevederi legislative ale Codului Civil.

Potrivit Art. 1788 din Codul civil, „locatorul este obligat să efectueze toate reparaţiile care sunt necesare pentru a menţine bunul în stare corespunzătoare de întrebuinţare pe toată durata locaţiunii, conform destinaţiei stabilite potrivit art. 1799 (n.red. destinația stabilită prin contract; aceasta poate fi locuință, sediu de firmă etc). Sunt în sarcina locatarului reparaţiile locative, a căror necesitate rezultă din folosinţa obişnuită a bunului”.

Conform Art. 1802 din Codul Civil, „în lipsă de stipulaţie contrară, reparaţiile de întreţinere curentă sunt în sarcina locatarului”. Mai mult, românii care stau în chirie sunt responsabili pentru degradarea bunului închiriat în timpul folosinţei sale, inclusiv cea cauzată de incendiu, potrivit Playtech.

Buletin

 

Noi reguli pentru proprietari

Și proprietarii imobilelor vor avea noi obligații. În Ordonanța de Guvern 16/2022 se arată că proprietarii care aleg să își închirieze locuințele vor avea obligația, începând cu 1 ianuarie 2023, de a înregistra contractul încheiat între cele două părți.

Obligațiile din O.G. 16/2022 au făcut ca Ordinul 114/2019 să fie completat cu prevederile din Ordinului nr. 2031/2022. Modificările ordinului se referă la completarea unui proceduri de înregistrate a contractelor încheiate de ambele părți. Ulterior, trebuie completat formularul „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”. Aici vor fi trecut toate detaliile în legătură cu cuantumul chiriei lunare. Ultima modificare se referă la formularul „Notificare privind nedepunerea la termen a cererii de înregistrare a contractelor de închiriere”.