Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?
De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?

De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?

Alexandru Cumpănașu ne-a mai servit o ”bombă” în Cazul Caracal.  Pe pagina lui de facebook a ieșit cu o înregistrare în care spune că familia Alexandrei Măceșanu a primit o scrisoare de la Dincă, monstrul care ba spune că a ucis fetele, pe Alexandra și pe Luiza, ba că nu le-a ucis. Acum e la faza că recunoaște (din nou!) că a omorât-o pe Alexandra, iar Luiza i-a scăpat.  

3.Cel care ”i-a șoptit” lui Dincă că ar trebui să-și ceară iertare familiei Alexandrei printr-o scrisoare, sugerându-i și niște posibile teme, NU cred că este un procuror. Efectiv nu-mi pot imagina că un anchetator îl poate învăța pe un criminal sau violator de minore sau traficant de persoane pentru prostituție să construiască un scenariu al anchetei sau să cadă la învoială cu acesta ca să mintă sau să joace un anume rol! Chiar dacă această scrisoare pare că este favorabilă procurorilor, atât de blamați de avocați și de opinia publică. Dar ca o anchetă să fie canalizată pe altă pistă, am mai întâlnit.

Dincă, însă, putea fi ”fezandat” de profiler și de anchetatori. Din dorința – mărturisită de ofițerul psiholog Dorin Dumitran – de a-l face pe Dincă să-și povestească viața și faptele, anchetatorii au purtat cu bărbatul de 66 de ani un dialog ce s-a întins pe vreo 3 luni de zile. Ca urmare a acestor discuții, cred că Dincă și-a creat mai multe roluri pe care le juca în fumcție de interes și de persoane. Se vedea deja personaj de triller, posibil mai presus de concetățeanul lui Ion Rîmaru, criminal în serie tot din Caracal. Transpunerea aceasta am remarcat-o în mai multe episoade din anchetă, făcute publice, inclusiv în modul cum este concepută această scrisoare.

Dincă știe că procurorii nu au probe pentru uciderea Luizei, că ancheta nu e foarte solidă, de ce n-ar juca el și rolul nebunului?

4. La urma-urmei, noi nu știm dacă Dincă e întreg la cap, fiindcă nimeni nu a mai făcut vorbire despre internările sale la Psihiatrie, în spitalul din Slatina, care i-a fost diagnosticul pus de medici. Dacă scrisoarea prezentată de Cumpănașu chiar îi aparține, referirile la familia Măceșanu și a victimei sale pot avea ca scop trimiterea către boala lui psihică.

„ Sănătate tuturor din familia Alexandrei, chiar dacă eu sunt criminalul. Nu înțeleg de unde aveți puterea de a nu mă jigni și de a dispune de un așa mare caracter. Sunteți destul de supărați și eu nu doresc să vă supăr și mai tare…(…) Îmi dau seama că am făcut atâta lume de rușine, orașul Caracal întreg, cunoștințe, amici. Toți aceștia nu au nicio vină pentru ce am făcut eu pentru că nu am fost îndemnat de nimeni. Vă rog, cu tot regretul, nu vă mai luați după acești nebuni. Vă asigur că este un dosar beton din partea organelor. Să se odihnească în pace, Alexandra nu are nicio vină pentru ce i s-a întâmplat”.

Iar aici am ajuns la una dintre cele mai importante piese le anchetei, neîntâlnită în cazul unui criminal cu multiple victime sau cu un comportament mai mult decât ciudat: Procurorii nu l-au dus pe Gheorghe Dincă la comisia de specialitate de la INML ca să fie expertizat psihic. De ce?  

 

 

PAGINA ANTERIOARA