Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?
De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?

De ce Dincă nu a fost expertizat psihiatric, ca Ion Rîmaru?

Alexandru Cumpănașu ne-a mai servit o ”bombă” în Cazul Caracal.  Pe pagina lui de facebook a ieșit cu o înregistrare în care spune că familia Alexandrei Măceșanu a primit o scrisoare de la Dincă, monstrul care ba spune că a ucis fetele, pe Alexandra și pe Luiza, ba că nu le-a ucis. Acum e la faza că recunoaște (din nou!) că a omorât-o pe Alexandra, iar Luiza i-a scăpat.  

Evenimentul zilei a publicat scrisoarea prezentată de Alexandru Cumpănașu, cu circumspecția de rigoare, chiar dacă și familia Alexandrei și familia Luizei au recunoscut că au primit plicuri de la Dincă. Nici ieri, nici azi, noi nu știm sigur că epistolele au fost scrise de Dincă.  Avocații spun că este scrisul inculpatului, pe foi dintr-un caiet pe care-l folosea acesta. Mă voi referi doar la scrisoarea către familia Măceșanu, fiindcă textul e public. Citindu-i conținutul, îți pui niște întrebări esențiale.

1.Dacă NU e scrisă de Gheorghe Dincă și a conceput-o Cumpănașu, de ce ar fi făcut el un asemenea text de iertăciune a lui Dincă, de aprecieri pozitive la adresa procurorilor și de defăimare a sa? Tot el ar fi scris și familiei Luizei? Și cu ce scop?

Nu are logică, deci e o variantă în care nu cred.

2.Dacă scrisoarea este scrisă de Dincă, mi se pare că cineva ”i-a suflat” în ureche niște lucruri. Aș putea crede că textul nu este actual, fiindcă se face vorbire la timpul prezent despre strângerea de semnături pentru alegerile prezidențiale ale lui Cumpănașu. Dincă, însă, vine și cu o informație care a circulat în spațiul public, la scurt timp după arestarea ”Monstrului din Caracal, dar pe care acesta nu avea cum să o afle.

E limpede că, de la un moment dat încolo, arestatul Dincă a avut televizor în celulă. Nu și în prima și a doua lună, din câte știm noi, căci în acea perioadă ne-am tot interesat la DIICOT și la Administrația Penitenciarelor. Ei bine, în această perioadă, cineva a aruncat o anatemă asupra lui Cumpănașu, omul care dăduse alarma cu cele petrecute cu Alexandra, după ce sunase la 112. Unchiul era făcut de râsul lumii că nu și-a vizitat nepoata când aceasta era în viață, apoi brusc l-a apucat îngrijorarea de soarta ei.

Această acuzație este consemnată în felul următor în epistola lui Dincă adresată părinților Alexandrei și susține opinia mea de mai sus:

”Vă rog să fiți sinceri și să spuneți la TV, pe post, când a fost Cumpănașu în ultimii 10 ani la dvs acasă, la țară, și a vorbit cu Alexandra. La televizor se dă foarte afectat acest Cumpănașu pentru a strânge semnături și a avansa la alegerile parlamentare, nu pentru că îi pasă de suferința pe care o aveți în aceste momente”.

Scrisoarea a fost redactată, cu siguranță, în ultimele două luni, fiindcă se face referire în ea la avocata Carmen Obârșanu, recent intrată în dosar. Concluzia: fie cineva i-a povestit lui Dincă episodul cu nepoata nevizitată de Cumpănașu, fie altcineva a scris scrisoarea ca să completeze ”Telenovela Caracal” în favoarea lui Dincă.

O observație cu privire la acest fragment din scrisoare, dar și la declarațiile inculpatului, consemnate în Rechizitoriu. M-a frapat că nicăieri Gheorghe Dincă nu se exprimă ca un oltean get-beget, nu folosește niciodată verbele la perfectul simplu. Nu văzui niciun regionalism, nici măcar în dialogul cu ”colegul de celulă”, consemnat în Rechizitoriu.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE