Ministrul tineretului Monica Iacob Ridzi va fi anchetată de o comisie parlamentară special înfiinţată azi, prin votul plenului Camerei Deputaţilor. Ridzi este acuzată de abuz în serviciu şi delapidare, însă parlamentarii nu au competenţe pe problema de fond, fiind mai mult o chestiune de imagine. Decizia de înfiinţare a comisiei parlamentare de anchetă a fost adoptată cu majoritate largă, respectiv 220 de voturi pentru şi o abţinere. Ministrul tineretului a cerut deputaţilor să se pronunţe pentru constituirea acestui for, marşând pe ideea că nu are nimic de ascuns.
Discuţiile din plenul Camerei Deputaţilor privind înfiinţarea unei comisii de anchetă în cazul ministrului Monica Iacob Ridzi au generat noi controverse, în cursul dimineţii. După ce anunţaseră că votează pentru anchetarea propriului demnitar, democrat-liberalii au întors-o ca la Ploieşti şi au susţinut că demersul parlamentar este inutil pentru că DNA a preluat cazul. Ministrul Elena Udrea a anticipat însă un eventual NUP, afirmând că s-ar putea ca Ridzi să nu ajungă niciodată în situaţia de a i se cere ridicarea imunităţii.
Iniţial, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, anunţase azi că PDL va vota pentru anchetarea lui Ridzi, dar cere şi ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului PSD Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian 1.
PDL şi-a schimbat apoi poziţia radical, liderul deputaţilor democrat-liberali Mircea Toader afirmând că s-a interesat la Parchet şi că a fost înregistrată plângerea penală împotriva ministrului, iar ancheta parlamentară nu se mai justifică.PNL, PSD şi UDMR au precizat că Parchetul nu a trimis nicio adresă oficială Camerei Deputaţilor, iar PDL recurge la chichiţe procedurale pentru a bloca ancheta împotriva lui Ridzi.
Tertipurile PDL Mircea Toader a susţinut, în plenul Camerei, că nu se pot desfăşura în paralel două anchete pe acelaşi subiect, motiv pentru care comisia parlamentară nu poate funcţiona. "Am întrebat la Parchetul General dacă există o plângere penală formulată de PNL. Doamna procuror general ne comunică că, într-adevăr, în data de 19 iunie 2009, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înregistrat denunţul formulat de PNL", a declarat Toader. Potrivit acestuia, denunţul a fost trimis la DNA pentru soluţionare.
Social-democratul Nicolae Bănicioiu a declarat însă că informaţiile potrivit cărora DNA a demarat procedura în cazul Ridzi nu se verifică, la nivel oficial, deocamdată. "Vă bazaţi pe informaţii din presă, care pot sau nu să fie reale, şi chiar dacă ar fi reale asta nu înseamă că a început urmărirea penală, deci comisia de anchetă poate să funcţioneze. Rugămintea mea ar fi ca să nu mai încercaţi să găsiţi tot felul de tertipuri pentru a scăpa de această comisie. Doamna ministru va avea ocazia să-şi dovedească nevinovăţia în această comisie", a susţinut deputatul PSD.
Şi liberalul Bogdan Olteanu a negat că ar exista o informaţie din partea Parchetului privind începerea cercetării penale în cazul Ridzi, acuzând PDL că vrea să evite ancheta. "Nu este decât dorinţa de a evita această anchetă parlamentară, nu s-a transmis nicio informaţie din partea Parchetului", a precizat vicepreşedintele liberal al Camerei Deputaţilor.
În cele din urmă, Roberta Anastase a precizat că, după înfiinţarea comisiei, se vor cere lămuriri din partea procurorului general cu privire la ancheta judiciară, iar, dacă procurorul va răspunde că în cazul Monicăi Iacob Ridzi s-a demarat cercetarea penală, activitatea comisiei va înceta de drept.
Miza dezbaterilor este mai mult una de imagine. Evident, aleşii nu se pot pronunţa asupra aspectului penal al dosarului Ridzi. Cel mult, membrii comisiei de anchetă vor elabora un raport în baza căruia ar putea cere intervenţia instituţiilor abilitate sau, dimpotrivă, ar putea decide clasarea cazului din perspectiva lor. Pe lângă asta, cutuma parlamentară arată că rolul comisiilor de anchetă este mai curând acela de a "îngropa" problema sub maldărul de hârtii şi discursuri propagandistice. Concret, ministrul tineretului şi sportului nu riscă decât şifonarea imaginii publice, pe lângă atacurile din presă de până acum.
În schimb, în ceea ce îl priveşte pe Năstase lucrurile sunt diferite, pentru că în acest caz se cerea ridicarea imunităţii sale parlamentare. Fostul premier a fost însă salvat de plenul Camerei, care a decis că solicitarea Parchetului în cazul acestuia este inadmisibilă. Profeţiile Elenei Udrea
Ministrul turismului Elena Udrea spune că s-ar putea ca niciodată să nu se pună problema ridicării imunităţii parlamentare în cazul colegei sale de partid şi guvern, Monica Iacob Ridzi, anticipând astfel un eventual NUP din partea procurorilor. Întrebată insistent dacă PDL va vota pentru începerea urmăririi penale împotriva lui Ridzi, Udrea a spus că nu are rost să se pronunţe pe situaţii ipotetice, deocamdată fiind vorba doar despre o comisie parlamentară de anchetă. Ea a subliniat că este vorba despre acuzaţii din presă şi nu despre acuzaţii oficiale, iar, din câte ştie, ministrul tineretului a respectat legea. Ca principiu însă, Udrea a susţinut că PDL a votat întotdeauna pentru ca justiţia să îşi facă treaba.
Grupul PNL a sesizat ieri conducerea forului legislativ pentru începerea urmăririi penale împotriva demnitarului PDL, care este şi membru al Camerei Deputaţilor. Liberalii au depus şi o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, acuzând-o pe Ridzi de abuz în serviciu împotriva interesului public şi delapidare, pentru că a cheltuit 628.000 euro din bugetul ministerului pentru acţiunile organizate cu prilejul zilei 2 mai, banii fiind viraţi către două firme de apartament.
PSD s-a alăturat demersurilor liberale împotriva ministrului şi a cerut ieri înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă. Acţiunile social-democraţilor pot fi interpretate ca represalii la adresa partenerilor de guvernare, după ce PDL a cerut insistent ridicarea imunităţii deputatului PSD Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian 1.
Stire actualizată la ora 17:34
CITIŢI ŞI: Monica Iacob Ridzi a cerut protecţia PDL