Richard Sharp a demisionat din funcția de președinte al BBC, ca urmare a unui conflict de interese. Ce a arătat ancheta

Richard Sharp a demisionat din funcția de președinte al BBC, ca urmare a unui conflict de interese. Ce a arătat ancheta BBC / Sursa foto: Instagram

Richard Sharp a demisionat din funcția de președinte al BBC vineri, 28 aprilie. O investigație a arătat că Sharp a încălcat codul etic chiar în perioada în care era intervievat pentru numirea în funcție.

Richard Sharp a demisionat din funcția de președinte al BBC vineri, 28 aprilie, în urma unei anchete care a arătat neregulile făcute de acesta înainte de a fi numit în funcție. Sharp este acuzat că nu a dezvăluit două potențiale conflicte de interese. Unul dintre ele se referă la faptul că Sharp i-a spus premierului din acea perioadă, Boris Jonhson, că vrea să candideze pentru funcția de președinte al BBC, corporația audiovizualului public din Marea Britanie, chiar înainte de a-și depunde candidatura.

Este important de precizat că decizia finală în numirea noului președinte al BBC este a prim-ministrului, care acționează ținând contul de sfatul ministrului Culturii, consiliat de un grup de experți. Sharp a fost numit la conducerea BBC în luna februarie a anului 2021. Președintele BBC este șeful Consiliului de administrație al BBC și se ocupă cu menținerea independenție și supravegherea funcționării companiei publice.

Președintele este și cel care conduce procesul de numire al directorului general al BBC și îl poate demite dacă este cazul. „Am decis că este corect să pun pe primul loc interesele BBC. Prin urmare, în dimineața aceasta mi-am prezentat demisia din funcția de președinte al BBC”, a declarat Sharp, după ce a anunțat că demisionează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce a arătat ancheta în cazul lui Richard Sharp

Ancheta în cazul lui Sharp a început în luna ianuarie a acestui an, după ce s-a aflat că Boris Johnson a fost ajutat de fostul președinte al BBC să obțină garanții pentru un credit de aproape 800.000 de lire sterline. Acest lucru s-a întâmplat numai câteva săptămâni înainte ca fostul premier să îl recomande pe Sharp pentru funcția de conducere.

Sharp a fost unul dintre directorii Băncii Goldman Sachs și consilier al lui Johson, în perioada în care era primarul Londrei. Tot Sharp a fost cel care a facilitat întâlnirea dintre milionarul canadian Sam Blyth pe Simon Case și fostul premier. Cei doi au discutat legătură cu creditul bancar.

Este important de precizat că ministrul culturii Lucy Powell, Partidul Laburist, l-a criticat pe actualul premier Rishi Sunak, liderului Partidului Conservator, că nu l-a demis din funcție pe Sharp. Powell a susținut că independența BBC a fost „serios subminată ca urmare a corupției și clientelismului Conservatorilor”, informează Reuters.