Rezultatele alegerilor din Olanda relaxează nervii Europei

Rezultatele alegerilor din Olanda relaxează nervii Europei

Olandezii au oprit, în scrutinul parlamentar, valul de populism, după Brexit și alegerile din SUA, a declarat, victorios, premierul Mark Rutte, care a reușit să obțină un nou mandat în fruntea guvernului

Prim-ministrul Mark Rutte a primit mesaje de felicitare din partea liderilor europeni și a discutat cu unii dintre ei la telefon. Președintele francez, Francois Hollande, a declarat că „o victorie clară împotriva extremismului”; șeful de cabinet al cancelarul german Angela Merkel, Peter Altmaier, a scris pe Twitter: „Olanda, o, Olanda, ești o campioană! Felicitări pentru rezultatul extraordinar”, iar fostul președinte al Parlamentului European Martin Scultz s-a declarat fericit că Partidul Libertății nu a ieșit pe primul loc.

Cursa electorală din Olanda a fost un test pentru susținerea naționaliștilor în alegeri, înaintea unor scrutinuri importante, precum cele din Franța și Germania, care vor avea loc tot anul acesta. Experții spun, însă, că Rutte a câștigat datorită mai multor factori, și nu toți se aplică Franței, luna viitoare, al cărei mediu politic trebuie să facă față provocării numite Frontul Național, formațiunea populistă, de dreapta, condusă de Marine Le Pen.

Împărțirea mandatelor

Wilders a recunoscut că nu a câștigat alegerile, așa cum spera, dar este gata să facă opoziție. „Mi-ar fi plăcut să fim cel mai mare partid din Parlament, dar nu se poate spune în niciun caz că am pierdut”, le-a spus Wilders jurnaliștilor.

După numărarea a 95% dintre voturi, Partidul Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Mark Rutte, va avea 33 din cele 150 de locuri în Parlament, cu 8 mai puține față de mandatul anterior; PVV este pe locul doi, cu 20 de locuri - un câștig de cinci locuri; iar Creștin-Democrații și Liberal Democrații 66 sunt foarte aproape în urma lor, fiecare cu 19 locuri. Verzii sunt și ei câștigători, obținând 14 locuri, în creștere de la 10. Partidul Laburist (PvdA), minoritar în coaliția de guvernare, a suferit o înfrângere, pentru că a obținut doar 9 locuri, pierzând 29. În premieră, în Parlament intră partidul DENK, fondat de doi deputaţi turci, Tunahan Kuzu şi Selcuk Ozturk, după plecarea lor în 2014 din Partidul Laburist.

Participare la urne a fost de circa 81%, cea mai mare din ultimii 30 de ani, iar analiștii spun că beneficiari au fost partidele liberale și pro-UE.

Coaliție de guvernare

Partidul prim-ministrului nu poate forma singur guvernul, are nevoie de aliați pentru o coaliție de guvernare. Rutte a exclus o alianță cu Wilders, dar nu și cu următoarele două partide: CDA și D66, ambele pro-UE.

Negocierile pentru formarea guvernului, într-un peisaj politic atât de fragmentat, pot dura câteva luni, fiind nevoie de o majoritate de 76 de mandate. Recordul de până acum este de 208 zile.