REZULTATE BACALAUREAT 2012. Un record istoric! Cele cinci motive care au dus la dezastru

REZULTATE BACALAUREAT 2012. Un record istoric! Cele cinci motive care au dus la dezastru

Anul trecut, când au promovat examenul mai puţin de jumătate dintre elevi, toată lumea a crezut că mai rău de atât nu se poate. Anul acesta însă în foarte multe judeţe rezultatele sunt chiar mai slabe decât anul trecut şi dovedesc faptul că sistemul educaţional a luat-o la vale.

Care sunt, totuşi, cauzele acestei situaţii?

  1. INECHITATE Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, promite că va schimba lucrurile şi că nu "stă degeaba" la minister. Ministrul este de părere că rezultatele slabe de la Bacalaureat au fost cauzate şi de inechitate: la matematică, subiectele de la profilul tehnologic au fost mai grele decât cele de la profilul real, când, de fapt, lucrurile ar fi trebuit să stea invers.
  2. DEZINTERESUL ELEVILOR: După rezultatele slabe de anul trecut, profesorii se aşteptau ca elevii să ia examenul în serios şi să se pregătească mai bine decât colegii din generaţia anterioară de absolvenţi. Nici camerele de supraveghere nu au mai fost o surpriză, ceea ce, teoretic, ar fi trebuit să îi determine să nu se bazeze pe copiat.
  3. CALITATEA SUBIECTELOR: Deşi în fiecare an se vorbeşte despre faptul că subiectele nu sunt adecvate nivelului elevilor, că sunt greoi formulate şi fără relevanţă pentru vremurile pe care le trăim, lucrurile nu se schimbă şi nici nu se fac planuri concrete în acest sens pentru examenele următoare. "Nu putem vorbi de modificarea subiectelor atâta timp nu există reformă curriculară. Nu poţi să schimbă modul în care verifici cunoştinţele elevilor atâta timp cât nu schimbi modul în care predai şi ceea ce predai", spune Cristian Hatu, expert în Educaţie. El spune că atâta timp cât la clasă se predă aşa cum se făcea acum 20 de ani, examenele se vor menţine în acelaşi registru. Hatu crede că lucrurile se vor îmbunătăţi doar atunci când elevii vor învăţa la şcoală lucruri interesante, relevante pentru viaţa elevilor. "Niciun ministru nu a tăiat nodul acesta gordian, iar unul dintre motive este acela că noi nu avem experţi în educaţie care să fie foarte buni pe curriculă. Soluţia ar fi să îi aducem din străinătate", mai spune Cristian Hatu.
  4. DEGRINGOLADA DIN SISTEM: Schimbările care au avut loc în ultimele luni în fruntea Ministerului Educaţiei pot fi o altă cauză a dezastrului de la Bacalaureat din acest an, crede Cristian Hatu. "Faptul că s-au tot schimbat miniştri, că s-au schimbat inspectori şi chiar directori de şcoli a afectat profund pregătirea elevilor şi organizarea Bacalaureatului. Reflectoarele ministerului Educaţiei nu au mai fost aţintite pe felul în care se face pregătire în licee, ci pe schimbări de inspectori, de comisii, de directori, etc."
  5. LIPSA UNUI EXAMEN DIFERENŢIAT: Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei Părinţilor, este de părere că una dintre hibele sistemului este lipsa unui Bacalaureat diferenţiat. Conform legii actuale, un astfel de examen ar trebui să fie susţinut începând cu anul 2016. Este posibil însă ca modificarea să fie introdusă încă de anul viitor, aceasta fiind una dintre priorităţile noului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Ne puteți urmări și pe Google News