Rezultate bacalaureat 2011. Liceul care se laudă cu promovabilitate maximă din 1980 până în prezent

Rezultate bacalaureat 2011. Liceul care se laudă cu promovabilitate maximă din 1980 până în prezent

Profesori de elită, sistem de predare performant, multe lucrări de-a lungul anului şcolar şi deschidere la nou. Sunt ingredientele reţetei care a scos în ultimii 31 de ani elevi eminenţi pe bandă rulantă. Colegiul Naţional “Emil Racoviţă" din Iaşi este singurul care se poate lăuda cu promovabilitatea maximă a examenului de bacalaureat din 1980 încoace.

“Am fost şi norocoşi", spune cu modestie Seryl Talpalaru, directorul instituţiei de învăţământ. Anul acesta, patru elevi au luat notă maximă la bacalaureat 2011. Un rezultat frumos, dacă îl comparăm cu numărul zeciştilor pe ţară, 65. În acelaşi timp doi elevi au luat ceva mai mult de 5 la matematică. “Putea fi primul an de foarte mult timp în care nu aveam promovabilitate maximă. Am fost norocoşi, dar în spatele acestor performanţe stă clar foarte multă munca", spune Talpalaru.

Profesori deschişi la nou

“Racoviţă" are în prezent 65 de profesori, patru dintre ei foşti elevi ai colegiului. Toţi au fost aleşi pe sprânceană, cei mai buni dintre cei mai buni, iar mulţi dintre ei au fost “furaţi" de la alte colegii de succes din Iaşi. “Le spuneam că îi vrem la noi şi ei se transferau. Toţi profesorii noştri sunt deschişi la nou, predau folosind mijloacele electronice moderne, în sălile de curs există câte un calculator folosit pentru lecţii şi avem şi 4 proiectoare pe care le mutăm dintr-o clasă în altă în funcţie de necesităţi. Accesul la internet este asigurat de o reţea wireless care acoperă tot liceul", povesteşte directorul.

În plus, elevii îşi pot aduce laptopul personal pe care îl folosesc în timpul orelor pentru accesul la informaţii de pe internet. “Profesorii îşi pregătesc foarte bine orele, iar elevii, chiar dacă mai au scăpări, în general sunt sârguincioşi. Au înţeles, auzind despre performanţele celor care au plecat de la noi, că e bine să te pui cu burta pe carte şi să fii cât mai pregatit", mai spune Talpalaru.

Proiecte semestriale

În afară de lucrările de control frecvente şi de modul de predare interactiv, elevii sunt încurajaţi să aibă idei noi şi să lucreze în echipă. Nu la copiat, cum spune zâmbind directorul liceului, ci la realizarea anumitor proiecte şcolare semestriale. Nu la un obiect sau două, ci la toate obiectele din curriculum.

“Sunt proiecte realizate de fiecare elev în parte, dar şi proiecte care implică doi sau mai mulţi elevi. Îmi place că îşi dau silinţa, sunt şi ei deschişi la nou. Lucrăm foarte uşor cu ei, majoritatea celor din clasele de liceu provin tot de la noi, din clasele gimnaziale. E bine pentru ei, pentru că au continuitate, şi e bine şi pentru profesori, ştiu exact ce au de făcut, cunosc capacitatea fiecăruia în parte".

În jur de 80% dintre elevii de liceu provin din clasele de gimnaziu ale liceului. Și asta nu pentru că n-ar vrea toți să urmeze și clasele liceale la „Racoviță”, ci din cauză că nu sunt suficiente locuri. “Sunt şi absolvenţi de clasă a VIII-a care optează pentru un alt tip de liceu, anul acesta, trei vor să meargă la un liceu militar. Dar, în general, elevii preferă să rămână la noi", mai spune Talpalaru

Catalog electronic Nu numai modul de predare şi profesorii sunt lăudaţi de directorul liceului. Şi părinţii sunt consideraţi un factor foarte important, iar din punctul acesta de vedere dăscălii se consideră foarte norocoşi.

“Avem părinţi care au învăţat să investească în copiii lor, au înţeles că educaţia acestora este foarte importantă. Şi nu mă refer doar la familiile de intelectuali, avem copii care ajung la noi de la ţară în urmă repartizării computerizate şi sunt la fel de motivaţi şi de sprijiniţi de părinţii lor", spune directorul. Şi că să fie lucrurile cât mai clare şi simple, colegiul a inventat un catalog electronic, uşor de accesat prin intermediul internetului de fiecare părinte în parte.

“Aşa ei văd în timp real dacă elevul a lipsit de la o oră sau ce notă a mai luat într-o zi. Au fost câţiva elevi de clasa a Xi-a şi a XII-a care au încercat să îşi convingă părinţii că nu este necesar, dar efortul lor a fost inutil. E clar că mai avem şi câte un elev care nu are aceeaşi conduită ca ceilalţi, dar este repede descurajat de profesori şi chiar de ceilalţi elevi", spune Talpalaru.

Au făcut sistemul informatic pentru mai multe companii

Proiectul european “Leonardo", este unul dintre succesele elevilor cu care Talpalaru se laudă cel mai mult. În cadrul acestuia, 15 elevi au fost în Spania pentru două săptămâni şi au pus la punct sistemul informatic pentru mai multe companii mici. „Este un procedeu îndelungat, ţinem mereu ochii pe astfel de proiecte şi, imediat ce apare unul, aplicăm. Şcoala câştigatoare şi elevii sunt aleşi în funcţie de performanţe, după care urmează un stadiu de două săptămâni în străinătate. Un astfel de proiect este foarte bun pentru psihicul elevilor noştri, văd ce pot realiza dacă au rezultate bune, capătă experienţă şi când se întorc vor să facă şi mai multe", spune Talpalaru.

PERFORMANŢE:

  • în fiecare an, media de absolvire a liceului a fost peste 9
  • certificat de şcoală europeană din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului- 2010
  • diplomă de excelență din partea Primăriei Iaşi -2010
  • diploma de excelență din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării - 2009
  • participări anuale la olimpiade naţionale şi internaţionale
  • participări la proiecte europene

CITIȚI ȘI:

  • Rezultate bacalaureat 2011. A luat 10 pe linie şi vrea să plece din ţară Rezultate bacalaureat 2011. Eleva de nota 10 la examen vrea să devină ofiţer BAC 2011. 65 de elevi au luat nota 10. VEZI aici numele lor

Ne puteți urmări și pe Google News