REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Șoc pe bursele din întreaga lume!

REZULTATE ALEGERI SUA 2016. Șoc pe bursele din întreaga lume!

Piețele au reacționat prompt la rezultatele alegerilor prezidențiale din America, înregistrând căderi substanțiale. Totuși, la sfârșitul zilei, ele reveniseră pe verde.

Pieţele mondiale au reacţionat violent, ieri, la vestea victoriei lui Trump: dolarul a scăzut, aurul a crescut semnificativ, petrolul şi cuprul au scăzut, iar titlurile trezoreriei ameriane au scăzut şi cu 20 de puncte de bază.

John Hardy, strateg șef la banca de investiții Saxo crede că se apropie momentul schimbării lui Janet Yellen de la conducerea Rezervei Federale.

Aurul ar trebui să încheie sesiunea la peste 1.330 dolari/ uncie, poate spre vârful de 1.375 de dolari/ uncie din iulie, iar volumele de tranzacţionare sunt semnificativ mai mari decât de obicei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prețul petrolului ar putea fi influențat de politicile propetrol ale lui Donald Trump, care ar putea duce și la o revigorare a producției petroliere americane.

La Bucureşti bursa a deschis, ieri, în scădere cu 1,8%. Indicele BET a deschis la 6.689 de puncte, în scădere cu 1,8% faţă de şedinţa de aseară. Miercuri dimineaţă, indicii futures pentru indicele DOW erau în scădere cu 3,72% înainte de deschiderea sesiunii de tranzacţionare, în timp ce acţiunile asiatice au scăzut. Prețul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, și a coborât la 43 de dolari barilul. Prețul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari.

Dolarul s-a depreciat cu 3,37% în raport cu yenul, la 101,58 yeni/dolar, şi cu 1,82% în raport cu euro. Faţă de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%. Moneda mexicană s-a prăbuşit cu peste 12% faţă de dolar, aceasta fiind cea mai radicală evoluţie pe o zi din ultimele două decenii.

BCE face apel la calm

Pe de altă parte, belgianul Peter Praet, membru în comitetul director al Băncii Centrale Europene, a făcut ieri un apel la calm, după ce victoria surprinzătoare a candidatului republican a provocat îngrijorări pe piețele financiare mondiale.

„Cred că trebuie să fim calmi, cu siguranță mai calmi decât piețele”, a declarat Peter Praet într-o conferință a Băncii Naționale a Belgiei. Peter Praet a subliniat că deocamdată este prea devreme ca BCE să reacționeze la astfel de evenimente. „Trebuie să vedem dincolo de volatilitatea din primele zile, să avem răbdare și să vedem cum evoluează lucrurile.

Orice comunicare cu privire la politica monetară nu se va schimba”, a precizat Praet, adăugând că BCE urmărește cu atenție situația.