Oamenii de știință din Germania, Italia, Noua Zeelandă și Statele Unite ale Americii au forat în gheață pentru a colecta probe din interior ca parte a unui program  pentru a afla adevărul despre schimbările climatice pe continent.
Pe măsură ce Pământul se încălzește, ce se va întâmpla cu Antarctica
Astăzi, o echipă de pionierat caută răspunsuri, cu un nou plan îndrăzneț și o mașină revoluționară: „Trebuie să foreze aproape un kilometru în adâncimea  milioanelor de ani din istoria Antarcticii”.  „Miza este mare pentru că secretul viitorului Pământului constă în trecutul Antarcticii”.
Richard Levy, care lucrează la proiect, a spus că noul experiment a marcat începutul celei mai mari realizări.  „Avem toate echipamentele necesare acestui experiment, găurim gheaţa şi mergem mai departe spre fundul mării cu o țeavă cu diametrul de 7-10 cm care se învârte în cercuri. Vrem să ajungem în inima adâncimilor Pământului”.  
Documentarul prezintă, de asemenea, unele dintre descoperirile uimitoare care s-au făcut până acum, inclusiv una care are „mai multă valoare decât aurul”. „Au recuperat o bucată de miez din adâncul forat de 4 metri, a fost pus într-un  recipient special pentru protecție şi dus în laborator pentru examinare”.
„Această rocă  valorează mai mult decât aurul, deoarece fiecare miez extras de acolo este o mașină a timpului”.
„În prezent suntem la 440 de metri adâncime. Pe măsură ce miezurile sunt preluate, fiecare secțiune este tăiată în lungime, cu raze X”. „Este un pas uriaş făcut de echipă în aflarea secretelor din inima stratului de gheaţă al Antarcticii”, a concluzionat omul de ştiinţă.