Revoluție pentru pasagerii avioanelor. Se dă liber la o activitate interzisă cu desăvârșire
- Mihai Soica
- 3 mai 2023, 07:03
Din vara acestui an, telefoanele mobile pot fi utilizate la bordul avioanelor. O reglementare adoptată la finalul anului trecut, la nivelul Uniunii Europene, le va permite pasagerilor de pe cursele aeriene să folosească telefoanele mobile și conexiunea la internet.
În cadrul Uniunii Europene, companiile aeriene vor putea să instaleze cea mai recentă tehnologie 5G, pe aeronavele lor, permițând pasagerilor să își folosească smartphone-urile și alte dispozitive conectate la fel ca la sol.
Comisia Europeană a adaptat legislația privind comunicațiile mobile la cele mai moderne standarde. Prin urmare, acoperirea 5G poate fi disponibilă și la bordul aeronavelor.
”Cerul nu mai este limita atunci când vine vorba de conexiuni de mare viteză și de mare capacitate. 5G va permite servicii inovatoare pentru oameni și oportunități de creștere pentru companiile europene”, a declarat Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.
Acoperirea 5G va fi posibilă prin instalarea unei așa-numite ”pico-celule” în aeronavă. Prin intermediul acestei stații de rețea, apelurile telefonice, mesajele text și traficul de date pot fi trimise prin intermediul unei rețele de satelit către o rețea mobilă de la sol, potrivit DC News.
Într-o altă decizie, Comisia dorește, de asemenea, să deschidă frecvențele de 5 GHz pentru wifi în mașini, autobuze și alte mijloace de transport. Belgia și celelalte state membre ale UE au termen până la 30 iunie 2023 pentru a face benzile de 5 GHz accesibile pentru transportul rutier.
Fără internet la bordul avioanelor în Statele Unite
În Statele Unite, reglementările Comisiei Federale de Comunicații (FCC) interzic utilizarea telefoanelor mobile la bordul aeronavelor în timpul zborului.
Legislația americană lasă la latitudinea companiilor aeriene să stabilească dacă dispozitivele pot fi utilizate în zbor, permițând utilizarea ”oricărui alt dispozitiv electronic portabil despre care operatorul aeronavei a stabilit că nu va cauza interferențe cu sistemul de navigație sau de comunicații al aeronavei la bordul căreia urmează să fie utilizat”.
Pot exista interferențe cu sisteme de la bord
Specialiștii în acest domeniu din Statele Unite vorbesc despre existența unor interferențe între aparatura de la bord și dispozitivele electronice portabile.
Un studiu a concluzionat că unele ”dispozitive electronice portabile”, inclusiv laptopuri, utilizate de pasageri în timpul zborurilor pot depăși nivelurile de emisie permise de producătorul aeronavei pentru siguranță, în ceea ce privește anumite sisteme de avionică.
De când aceste reglementări au fost impuse inițial de diverse agenții internaționale de aviație, au fost dezvoltate dispozitive de putere foarte mică, cum ar fi pico celulele.