Revoltă și indignare extreme în Statele Unite. Au împușcat un copil autist de 13 ani!
- Andreea Vlad
- 9 septembrie 2020, 13:57
Opinia publică americană este extrem de revoltată de cazul împușcării unui puști de 13 ani, diagnosticat cu autism, de către Poliția din statul Utah, după ce mama lui sunase la numărul de urgențe pentru a solicita ajutor.
Un puști de 13 ani, care suferă de sindromul Asperger (încadrat în spectrul mai larg al autismului) a fost spitalizat după ce mama sa, Golda Barton, a sunat la numărul de urgență 911, vinerea trecută. Mama băiatului solicitase intervenție imediată, după ce fiul său avusese o criză nervoasă.
În schimb, un ofițer de poliție din Salt Lake City l-a împușcat de mai multe ori pe Linden Cameren după ce acesta a fugit țipând și strigând, în ciuda apelulilor poliției de a rămâne calm. Gloanțele de cauciuc trase în el la pătrunderea în casă a forțelor de poliție i-au provocat lui Linden leziuni serioase la nivelul intestinelor, vezicii urinare, umărului și gleznelor.
Mama adolescentului susține că aceasta era neînarmat, lucru confirmat de polițiști, care nu au găsit vreo armă la locul incidentului. Ea mai spune că forțele de ordine i-au încătușat băiatul și nu au vrut să îi spună dacă e viu sau mort. „Este doar un copil și are probleme mentale. De ce l-au atacat așa?”, a spus cu lacrimi în ochi Golda Barton pentru postul KUTV. Ea a precizat că până acum i-au fost oferite puține clarificări din partea instituției din Salt Lake City, deși primarul din localitate a cerut urgentarea unei investigații.
Polițiștii implicați au declarat că au crezut că băiatul este înarmat și s-au temut de un atac psihotic. Mama lui Linden îl descrie pe acesta ca fiind un adolescent cu preocupări normale ca jocurile video, ciclismul sau longboarding-ul electric, căruia îi place să ajute. Însă acesta se confruntă cu crize de anxietate mai ales când este lăsat singur acasă, cum a fost și în ziua respectivă, când mama sa revenise la muncă după o pauză de un an.
Activiștii locali pe probleme legate de autism au denunțat, la rândul lor, atacul armat asupra puștiului și au solicitat imperios schimbarea protocoalelor de intervenție a poliției în cazul crizelor de sănătate mentală.
Gafe în lanț
Însă incidentul este doar o parte a problemei, căci polițiștii americani au gafat și în alte cazuri asemănătoare, cu consecințe chiar mai grave decât în cazul lui Linden Cameren. Spre exemplu, Daniel Prude, un tânăr de culoare de 29 de ani, a murit din cauza asfixierii provicate de polițiștii din Rochester (statul New York), care l-a împușcat în cap în luna martie, în urma unei crize nervoase similare. Rudele lui Daniel ceruseră ajutor de specialitate la același număr de urgențe.
Situațiile critice de acest gen au devenit atât de presante încât unele orașe americane au decretat deja măsuri care prevăd că în cazul unor astfel de urgențe de sănătate mentală, pacienții să fie preluați de alte echipaje decât cele de poliție, informează nationalpost.com.