Revoltă la Craiova! Iată ce ŢEPE şi-au luat proprietarii blocurilor reabilitate de primărie cu fonduri europene

Revoltă la Craiova! Iată ce ŢEPE  şi-au luat proprietarii blocurilor reabilitate de primărie cu fonduri europene

Proprietarii blocurilor reabilitate termic cu fonduri europene s-au trezit cu facturi uriaşe la întreţinere. Pentru că nu s-au respectat termenele de execuţie, primăria Craiova a pierdut finanţările UE şi, în loc să suporte consecinţele, a împovărat pe bieţii oameni cu sume astronomice care nu pot justifica lucrările executate.

Iată despre ce este vorba.  După calculele făcute de primărie, partea de cofinanțare a proprietarilor pentru reabilitarea unui apartament a depășit, în unele cazuri, 20.000 de lei. Dacă la aceasta adăugăm și cofinanțarea din partea Uniunii Europene și a guvernului, reabilitarea unui apartament a ajuns și la 45.000 de lei.

Suma de plată pentru fiecare proprietar a crescut foarte mult și din cauza faptului că primăria a pierdut o parte din fondurile europene, deoarece firmele care au câștigat contractele de execuție nu au finalizat lucrările la timp. În loc să suporte ea aceste cheltuieli neeligibile, primăria le-a pasat asociațiilor de proprietari, implicit fiecărui proprietar de apartament, în schimbul promisiunii că va recupera banii de la firmele vinovate după ce le va da în judecată. În realitate, primăria nu are nici o garanție că va câștiga procesele. Un lucru este sigur, însă. Chiar dacă nu recunosc sumele calculate de primărie, proprietarii sunt obligați să plătească banii. Altfel, pot fi executați silit de municipalitate, scrie GdS în ancheta desfăşurată.

(...) Primarul de atunci, Olguța Vasilescu, promitea că locatarii din tot orașul vor beneficia de reabilitare gratis, deoarece totul se va deconta din fonduri europene. GdS atrăgea atenția la vremea respectivă că promisiunea nu se susține, întrucât ghidul de finanțare europeană prevedea o finanțare de doar 60% din banii Uniunii Europene. Restul cădea în sarcina asociației de proprietari și a primăriei.

Unele dintre cele mai mari sume pe fiecare apartament sunt la blocul M13. Conform tabelului, doar două apartamente din 14 au de plată circa 7.200 de lei. Majoritatea depășesc 13.000 de lei. Costurile au fost mărite, deoarece, conform calculelor primăriei, valoarea sumelor neeligibile este foarte mare. La trei din cele 14 apartamente, suma neeligibilă este mai mare decât cea eligibilă, iar la celelalte este apropiată de cea eligibilă. Costul mediu al reabilitării unui apartament în acest bloc este de 30.000 de lei. La alte blocuri, cum este M19, reabilitarea unui apartament a ajuns și la 45.000 de lei (10.000 de euro).