Revoltă în Parlamentul European. „Suntem supuși legilor extrateritoriale ale SUA”
- Tudor Borcea
- 17 decembrie 2020, 11:44
O pierdere de autonomie strategică pentru Europa
„Dincolo de sancțiuni, vorbim despre libertate, autonomia noastră strategică sau suveranitatea noastră, pentru a putea face propria noastră alegere”, spune Marie-Pierre Védrenne.
„Extrateritorialitatea, în general, nu este o problemă. Dificultatea pe care o avem o reprezintă legile extrateritoriale ale SUA, care sunt deturnate de la scopul lor inițial pentru a reduce libertatea și suveranitatea altora, inclusiv a UE”, a adăugat ea.
Deputații europeni nu înțeleg de ce companiile europene nu pot exporta în mod liber în Cuba sau de ce sancțiunile actuale ale SUA pot merge împotriva companiilor care construiesc conducta Nord Stream 2, un proiect față de care administrația Trump s-a opus constant. Și în van.
Trebuie „să ne afirmăm în cele din urmă ca o putere pe scena internațională”, au estimat europarlamentarii. „Pentru moment, Uniunea Europeană a fost întotdeauna continentul care apără cadrul multilateral, care apără comerțul bazat pe reguli”, Marie-Pierre Védrenne.
„Capacitatea noastră de descurajare rămâne mult prea limitată. Acesta este motivul pentru care trebuie să ne consolidăm arsenalul legal”, a spus europarlamentarul.
Parlamentul European așteaptă acum o reacție din partea Comisiei. Dar executivul european va trebui apoi să convingă statele membre, dintre care unele au mari dificultăți în a se proiecta într-o confruntare cu Washingtonul. Cu toate acestea, președinția lui Trump le-a arătat europenilor că trebuie să fie pregătiți să intre într-o confruntare economică cu Statele Unite.