Revolta halatelor albe încinge România! Guvernul, somat să majoreze salariile tuturor bugetarilor

Revolta halatelor albe încinge România! Guvernul, somat să majoreze salariile tuturor bugetarilor

După ce premierul a anunțat, marți, că din octombrie medicii vor primi salarii mai mari cu 25%, sindicaliștii din Educație, Poliție și Administrație publică cer și ei majorări salariale urgente

Ggenerozitatea Guvernului care, la pre siunea celor peste 29.000 de medici coalizați pe Facebook, a decis să majoreze salariile, din octombrie, cu 25% și să dea o lege prin care să reglementeze „recunoș tința“ îl va costa scump pe Victor Ponta. Acum, toți bugetarii vor salarii mai mari. Pe medici n-a reușit să-i împace, ci mai degrabă, să-i enerveze și mai tare.

„Este de neconceput ca, în 2015, să vorbești despre legalizarea șpăgii pentru că fură ei bani din sistem și nu le mai ajung să dea salarii pentru medici sau să facă îmbunătățiri în spitale. Ei, de fapt, îl fură pe pacient de două ori: prima dată că îi iau CAS-ul, iar a doua oară pentru că îl obligă implicit să dea plicul“, explică inițiatorii grupului – deocamdată doar virtual - Alianța Medicilor. Cât privește oferta salarială: „e jenantă”, spun medicii.

„O portiță pentru șpagă”

Legalizarea „recu noș tinței“, explică aceiași doctori, e de fapt o portiță prin care și alți bugetari vor putea să-și tragă foloase necuvenite.

„De acea presupusă lege vor profita și polițiștii, pentru a-și însuși legal taxa de protecție, șpăgile de la permisul de conducere, amenzi etc, profesorii - pentru legalizarea fondului clasei, plicul pentru note bune, trecerea clasei, capacitate, BAC etc, dar și magistrații – pliculețele pentru favorizarea infractorilor. Stați liniștiți, nu de plicul nostru nu mai dorm ei, ci că îi caută DNA”, răbufnește o doctoriță pe pagina grupului.

Sindicatele din Educație cer și ele majorări

Cele trei confederații din Învățământ - „Spiru Haret”, FSLI și FNS Alma Mater - îi cer primului ministru o întâlnire urgentă pentru a discuta, concret, despre majorările salariale „acordate în cel mai scurt timp, fără a fi condiționate de adoptarea Legii unice de salarizare“.

Conform înțelegerilor parafate anterior, cadrele didactice urmau să aibă salariul majorat în tranșe, cu 34%, până în 2017.

Prima majorare, de 5%, au primit-o în martie, iar o a doua, egală, ar veni de la 1 septembrie. „Să fim rezonabili! Când începi prima dată majorările cu vârful piramidei salariale și acolo triplezi salariile, de ce n-o faci și în josul piramidei? Dacă Guvernul începea cu triparea salariilor medicilor, nu aveam nicio problemă. Dar au început cu parlamentarii, cu Administrația Prezidențială, la nivelul Palatului Victoria, prin ministere, la Ministerul Sănătății, spre exemplu. La Ministerul Educației de ce nu?”, spune, revoltat, Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”.

Asta cu atât mai mult cu cât, de la 1 august, personalul nedidactic din învățământ a primit, dintr- un foc, o majorare de 12%. „Și nouă ne pleacă dascălii! Cu ce sunt ei mai prejos decât cei de la Guvern?”, întreabă Marian Nistor.

Surse din Ministerul Educației susțin că la negocierile pe Legea salarizării, re prezentanții profesorilor ar fi propus majorări salariale cuprinse între 70% - adică aproape o dublare, pentru debutanții din învățământul preuniversitar și universitar - și până la 177%, aproape o triplare, pentru șefi de lucrări/ lectori din înv ă ț ământul universitar, toate, însă, etapizat.

Marius Nistor spune, însă, că nici vorbă de așa ceva, și că, oricum, „singurul angajament luat de Ministerul Educației a fost să prezinte propunerile noastre la Ministerul Muncii și abia după asta o să vedem ce se acceptă din ce-am propus noi“.

Funcționarii s-au retras de la negocieri

Atitudinea Guvernului este profund discreționară în raport cu creșterile salariale ale anumitor categorii de bugetari, a anunțat Sindicatul Național al Funcționarilor Publici (SNFP), care s-a retras de la negocierile pe marginea Legii salarizării. „Dubla măsură în modul de abordare și recunoaștere a drepturilor salariale ale diferitelor categorii de bugetari ne obligă pe noi, funcționarii publici, să reacționăm într-un mod radical, atât prin inițierea de acțiuni de natură sindicală, cât și prin intermediul instanțelor de judecată pentru recunoașterea drepturilor noastre“. Sindicaliștii mai spun că Executivul se preocupă de acele categorii care câștigă lunar peste 2.000 de lei, dar îi uită pe cei cu salariul minim. „Ne retragem de la orice simulacru de negociere pe Legea salarizării, vom continua cu acțiuni de protest și, dacă este cazul, cu grevă“.

Polițiștii amenință că vor ieși în stradă

Și polițiștii au doleanțe salariale, mai ales după ce au văzut ce li se pregătește în Legea salarizării unice. „Când a venit, inițial, grila de salarizare din viitoarea lege am văzut că agentul de poliție era la același nivel cu paznicul de la primărie! Nu am acceptat așa ceva! Am discutat cu ministrul de Interne, Gabriel Oprea și am propus ca un polițist, care are acum 1.200 de lei salariu, să aibă, de la 1 ianuarie 2016, între 2.300 și 2.600 de lei. Propunerile noastre sunt acum la Ministerul Muncii și la cel al Finanțelor. Eu mă țin de cuvânt, aștept până când dânșii analizează, discută și decid. Într- o lună mă lămuresc, dar dacă de la 1 ianuarie polițiștii nu vor avea o mărire de minimum 25%, noi toți vom ieși în stradă!”, a declarat Iulian Surugiu, președintele Sindicatului Național al Agenților de Poliție.

Sunt sau nu medicii funcționari publici?

Afirmația premierului, potrivit căreia medicii nu mai sunt funcționari publici, a născut vii controverse. La solicitarea EvZ, avocatul Mihnea Stoica elucidează misterul. Potrivit art. 375 din Legea 95 din 2006 , Lege privind reforma în sănătate: „Având în vedere natura profesiei de medic și obligațiile fundamentale ale medicului față de pacientul său, medicul nu este funcționar public”. Articolul a fost introdus prin OUG nr. 2/2014 și consfințit prin Legea 132/2014 care modifică legea privind reforma în domeniul sănătății. Dar, „potrivit definiției din legea penală, medicii sunt funcționari publici. Întotdeauna se va aplica definiția din legea penală, câtă vreme ea conturează o categorie distinctă de persoane, denumite - nefericit sau neinspirat - „funcționar public“. Nici noțiunea administrativă de funcționar public, nici limitele mulțimii persoanelor care comportă o asemenea calificare potrivit legilor speciale nu produc, modifică înțelesul sau întinderea expresiei „funcționar public“ definite de Codul Penal. Legiuitorul, dacă era înțelept, putea substitui expresia „funcționar public“ cu un sinonim, de exemplu „dregător“ sau „oficial“ și ar fi înlăturat orice confuzie”, ne-a declarat Mihnea Stoica, avocat. (Virgil Burlă)

Salariile bugetarilor „fericiți” pe banii statului

În timp ce medicii, profesorii, polițiștii și funcționarii publici simpli se zbat la limita subzistenței, există bugetari care o duc tare bine cu salariile primite de la stat.

● Procurorii și judecătorii de Judecătorie care nu au încă definitivatul (stagiari) și nu au drept de semnătură au salariul de aproximativ 3.000 de lei. Asta în condițiile în care un medic rezident, în anul 1 de rezidențiat, care nu are drept de parafă și care ar putea fi comparat ca nivel profesional, câștigă în jur de 1.200 de lei.

● Procurorii și judecătorii de la Judecătorie, cu definitivat și grupă de vechime de 3-5 ani (adică abia și-au dat definitivatul) au salarii de circa 6.000 de lei. Prin comparație, un medic specialist care tocmai și-a luat examenul de specialitate, are un salariu de aproximativ 1.600 de lei.

● Procurorii și judecătorii de Tribunal, în funcție de vechime și grad profesional au, lunar, în jur de 7.000 - 7.500 de lei.

● Procurorii și judecătorii de Curte de Apel, în funcție de vechime și grad profesional, au salariul cuprins între 8.000 și 8.500 de lei.

● Procurorii și judecătorii de Parchet General și Înalta Curte de Casație și Justiție, în funcție de vechime și grad profesional, primesc lunar între 10.000 și 11.000 de lei. Prin comparație, un medic primar specialist are un salariu de bază în jur de 2.800 de lei.

● La SRI, salariul unui locotenent variază în jurul sumei de 4.000 de lei, iar al unui colonel poate ajunge până la 8.000 de lei, în funcție de sporuri. La SIE salariile de bază sunt aceleași, dar sporurile sunt mult mai mari.

● Premierul Victor Ponta are salariul net de 15.108 lei, la fel și președintele Klaus Iohannis. Miniştrii şi şefii Serviciilor Secrete au, de la aceeași dată, salariu net de 13.365 de lei.