Evenimentul Zilei > Social > REVOLTA ACTORILOR împotriva SISTEMULUI. Acuzații GRAVE
REVOLTA ACTORILOR împotriva SISTEMULUI. Acuzații GRAVE

REVOLTA ACTORILOR împotriva SISTEMULUI. Acuzații GRAVE

O adevărată revoltă a actorilor îndreptată împotriva sistemului are loc la Brașov, acolo unde artiști ai Teatrului „Sică Alexandrescu”, dar și din alte instituții culturale din țară, îl acuză pe George Scripcaru, primarul orașului, de implicare într-un „aranjament” prin care și-ar fi impus favoritul la șefia instituției de cultură.

O adevărată revoltă a artiștilor împotriva Sistemului are loc la Brașov, acolo unde Teatrul „Sică Alexandrescu” nu are un director de circa doi ani de zile. În urma celui de al cincilea concurs, organizat în această perioadă, care a avut loc între 7 și 30 iunie, favoritul primarului, adică actorul Dan Cogălniceanu, ar fi câștigat postul mult râvnit, prin intervenția lui Scripcaru. Asta deși, la precedentul concurs, nu obținuse note de trecere, adică peste 7.00. „Pe data de 3 iulie ( în prima zi de contestații n.r.), primarul a venit, la ora 20.30, să se asigure că a fost ales cel pe care îl prefera, adică Cogălniceanu. La ultimul concurs, au fost îndepărtați din comisie cei care îl respinseseră pe acesta, pe merit”, susține unul dintre artiști.

Actorii chestionați de EVZ au declarat că cei care decid soarta conducerii sunt reprezentanții Primăriei, adică eșicherul politic din jurul edilului George Scripcaru. Motivul: fondurile de care depinde existența teatrului sunt alocate de la bugetul local. Artiștii nu au cerut decât o comisie de examinare și un concurs corect de ocupare a funcției de manager al teatrului. În acest sens a pledat și UNITER – Uniunea Teatrală din România. Propunerea a fost, însă, ignorată de autoritățile locale.

„Am adresat o scrisoare Primarului Municipiului Braşov, cu propunerea de a găsi, împreună, soluţii profesioniste şi eficiente pentru detensionarea şi deblocarea acestei stări. Propunerea noastră a fost, din păcate, ignorată.

În acest moment, fără precedent, reiterăm propunerea noastră către Primăria Braşov de a media împreună conflictul de la Teatrul „Sică Alexandrescu”.

Totodată, susţinem organizarea, cât mai repede cu putinţă, a unui concurs pregătit temeinic care să aibă ca rezultat aducerea la conducerea instituţiei a unui manager profesionist, pe măsura valorii teatrului”, se arată într-un comunicat al UNITER, din noiembrie 2016.