O nouă abordare a războiului din PNL. Orban, mesaj direct către susținătorii lui Cîțu. Ce le-a promis acestora
- Ionel Sclavone
- 10 iulie 2021, 11:30
Ludovic Orban nu vrea să riște o ruptură a PNL, după alegerile interne din toamnă. El îi asigură pe susținătorii lui Florin Cîțu că nu vor avea de suferit dacă va rămâne președinteva fi reales președinte al PNL. Declarațiile sale vin la scurtă vreme după revocarea lui Alexandru Nazare din funcția de ministru al Finanțelor Publice.
Președintele PNL, Ludovic Orban, a ținut să-i liniștească pe liberalii care îl susțin pe Florin Cîțu spunând că nu vor avea de suferit dacă va fi reales pentru un nou mandat. El a făcut această declarație vineri, avertizând că pârghiile de putere guvernamentală nu trebuie folosite pentru persecuția celor care îi susțin candidatura.
Ludovic Orban a declarat că, după 25 septembrie, după alegeri, nimeni nu va avea de suferit pentru că l-a susţinut pe contracandidatul său. El precizat că această „amnistie” se va aplica doar celor care nu au făcut rău colegilor care îl sprijină.
„Pentru mine, cei care îl susţin pe Florin Cîţu, (…) nimeni nu va avea de suferit de pe urma faptului că l-a susţinut pe Florin Cîţu după ce voi câştiga alegerile pentru funcţia de preşedinte al PNL. Dar cu o singură condiţie: să nu facă rău colegilor lor de partid care mă sprijină în această competiţie electorală. Asta este condiţia şi vă puteţi da seama de ce spun acest lucru”, a declarat Ludovic Orban.
Ludovic Orban a pierdut teren în fața lui Cîțu
Orban are șansa a doua la alegerile interne, dat fiind că majoritatea liderilor importanți ai PNL, precum și majoritatea organizațiilor județene, și-au declarat susținerea pentru Florin Cîțu. Aceste declarații au menirea de a opri exodul nehotărâților și a celor care îi mai stau alături, către tabăra lui contracandidatului său.
„Nu cred că este normal ca membri ai PNL să fie daţi afară din funcţii, sigur, ne-am obişnuit să se întâmple lucrul ăsta când la putere este PSD, dar nu este normal să avem colegi în PNL care să fie daţi afară doar pentru că susţin candidatura mea. Acest lucru nu este normal şi atrag atenţia că trebuie să înceteze orice fel de utilizare a pârghiilor de putere guvernamentale administrative pentru a reprima colegi care îmi susţin candidatura”, a spus preşedintele PNL, la Slatina.
Ludovic Orban a participat la Comitetul de Coordonare Judeţean a organizației PNL Olt. În acest context, actualul președinte al PNL a precizat că a evitat să dea declaraţii, în această campanie internă, pentru a nu produce un prejudiciu de imagine partidului. El a făcut apel la unitatea PNL.
„Am încercat încă de la începutul acestei campanii, în care m-am trezit cu un competitor la care nu m-am aşteptat – am evitat pe cât a fost posibil să răspund la orice fel de atac din partea colegilor mei şi să evit să dau vreo declaraţie în care să creez un prejudiciu de imagine PNL. Aşa voi fi şi de acum înainte, iar dacă este cineva care să garanteze unitatea PNL, acele sunt eu.
Pentru mine nu există delict de opinie. Pentru mine membrii PNL trebuie apreciaţi, respectaţi, susţinuţi, în funcţie de munca lor, de rezultatele pe care le au, în funcţie de calitatea lor umană, de caracterul lor şi în funcţie de ceea ce dau bun atât pentru partid, cât şi pentru comunităţile locale şi pentru România. Eu am dat un exemplu la Congresul trecut în care eu nu am eliminat colegi care l-au susţinut pe contracandidatul meu de atunci, Cristian Buşoi. (…) La fel se va întâmpla şi după 25 septembrie”, a spus Ludovic Orban.
O ruptură în PNL nu este exclusă din toamnă
Campania de alegeri din PNL devine din ce în ce mai agresivă, pe măsură ce se apropie data congresului, 25 septembrie. În ciuda apelurilor la pace și colaborare din ambele direcții, cele două tabere implicate, Orban și Cîțu se atacă peste tot pe unde au ocazia. Evenimentele din ultimele zile, de la conferințele locale de alegeri nu fac decât să confirme acest lucru.
În aceste condiții, dat fiind că disputele avansează, din ce în ce mai mult, spre poziții ireconcilibile, mai mulți analiști politici avansează scenariul unei rupturi, după alegerile interne din 25 septembrie. Astfel, în cazul în care va pierde, aceștia susțin că LUdovic Orban își va lua susținătorii împreună cu care va forma un nou grup parlamentar.
Noua grupare se va manifesta în opoziție față de guvernul condus de Florin Cîțu și, cu siguranță, alături de PSD și AUR, va pune multe probleme.
Aceștia dau ca sigură înființarea unei noi formațiuni după modelul ALDE pe care o va conduce Orban.
Orban încearcă să-și păstreze susținătorii
Apelurile făcute de Ludovic Orban la pace internă și unitate sunt menite să oprească dezertările din tabăra sa în cea a lui Florin Cîțu. La fel și declarațiile cu privire la „amnistia” pe care este dispus să o acorde după 25 septembrie celor care nu fac rău susținătorilor săi. Confruntat cu un val larg de dezertări, Ludovic Orban încearcă să mai reducă din presiunea pusă pe susținătorii săi care au mai multe motive să treacă în tabăra lui Cîțu.
Se știe că, din poziția de premier, având pixul în mână, Florin Cîțu poate oferi recompense în funcții sau fonduri guvernamentale, celor care i se alătură. Tot el, îi poate înlătura din pozițiile din administrație pe cei care sunt alături de Ludovic Orban. De altfel, revocarea lui Alexandru Nazare, din funcția de ministru al Finanțelor Publice este un semnal pentru liberalii nehotărâți. Florin Cîțu le-a arătat „pisica”, transmițând mesajul că poate înlocui pe oricine, din orice funcție, fără acordul PNL. Aceasta îl plasează pe o poziție de forță față de contracandidatul său.
Or, exact acest lucru nu-l poate face Ludovic Orban care și-a cumpărat, în același fel, loialitatea membrilor de partid, în trecut, pe când era premier. El nu poate da finanțări primarilor și președinților de consilii județene și nici nu poate promova oameni în funcții publice. Iar pe de altă parte, nici nu-și poate amenința adversarii cu pierderea pozițiilor.