Conform calculelor EVZ, între devizul estimativ depus la guvern de FR Tenis şi decontul organizării meciului de Cupa Davis este o diferenţă uriaşă.
Afacerea „Cupa Davis“ este departe de a se fi limpezit. Singura certitudine este că devizul estimativ trimis la guvern pentru obţinerea sumei de 200.000 de euro a fost umflat premeditat de Dumitru Hărădău, directorul executiv al Federaţiei Române de Tenis. Deşi a recunoscut că nu cunoaşte detaliile organizării meciului de Cupa Davis cu Franţa, de la Sibiu, Ilie Năstase, preşedintele FR Tenis, şi-a prezentat demisia de onoare, simţindu-se dezamăgit de subalterni. Şi oficialii Agenţiei Naţionale pentru Sport au confirmat că „speculaţiile“ de până acum încep să se confirme. Fiindcă Hărădău susţine că n-a încheiat încă socotelile, aşa că nu poate arăta decontul final, „Evenimentul zilei“ vă prezintă azi diferenţele uriaşe dintre devizul estimativ trimis la guvern şi cheltuielile reale cu organizarea evenimentului. În urma acestor calcule, FR Tenis ar avea de returnat la buget peste 80.000 de euro, ceea ce înseamnă mai mult de 40 la sută din cei 200.000 de euro acordaţi de executiv! Terenul buclucaş Acest calcul a fost făcut plecând de la dovezile prezentate până acum de EVZ şi de la declaraţiile oficialilor FR Tenis. Astfel, principala probă că devizul estimativ a fost supraevaluat în mod intenţionat este aceea că, deşi federaţia plătise, pe 8 ianuarie, firmei GreenSet jumătate din costul total de 25.000 de euro pentru achiziţionarea suprafeţei de joc, Dumitru Hărădău a cerut guvernului 37.000 de euro pentru acelaşi teren în data de 21 ianuarie.
Mai mult, Marius Malec, reprezentantul „GreenSet“ Spania în România a declarat public faptul că niciodată nu a cerut federaţiei mai mult de 25.000 de euro pentru suprafaţa de joc (aici fiind inclus şi transportul). Dintr-un foc, apare o diferenţă de 12.000 de euro! Aurel Munteanu: „N-a plătit nimeni nimic“ De asemenea, omul de afaceri sibian Aurel Munteanu (fost fotbalist la Sportul Studenţesc) a declarat că a suportat, din propriul buzunar, cheltuielile pentru găzduirea celor două delegaţii (masă şi cazare), pentru amenajarea sălii (inclusiv loje) şi a spaţiilor VIP, precum şi pentru achiziţionarea echipamentului sportiv. „Am construit 400 de locuri în plus la sală, am făcut lojele, am igienizat vestiarele, toaletele, am zugrăvit (...) Nu am luat niciun ban! (...) Am ţinut şi cele două delegaţii cu titlu gratuit, de protocol, la Hotelul Împăratul romanilor. N-a plătit nimeni nimic. Le-am cumpărat şi cadouri, şi echipament la toată echipa“, este declaraţia acordată de Aurel Munteanu cotidianului „Jurnalul Naţional“. În aceste condiţii, FR Tenis trebuie să returneze alte câteva zeci de mii de euro, fiindcă aceste cheltuieli, acoperite de Munteanu, sunt specificate explicit în devizul estimativ înaintat la guvern. Spre exemplu, pentru echipament sportiv se estimase o cheltuială de 5.464 de euro, iar pentru confecţionarea lojelor alţi 13.500 de euro. Pentru cazarea şi masa delegaţiei României sumele care trebuiesc înapoiate sunt şi mai mari: 18.920 de euro (cazare echipă, oficiali şi organizatori), plus 9.685 (masă echipă, oficiali, organizatori şi arbitri). Iniţial, oficialii federaţiei au declarat că au invitat la Sibiu 104 antrenori, conducători de cluburi şi alţi oameni din lumea tenisului, pentru care urma să suporte cheltuielile. Dintre aceştia, potrivit afirmaţiilor şefilor FR Tenis, la meci n-au mai ajuns nici măcar 40, aşa că peste 10.800 de euro au rămas nefolosiţi.
Acum, Hărădău insistă, conform martorilor, să-i plătească lui Munteanu, pentru a acoperi devizul. Decont cu bătăi de cap Luând de bune celelalte capitole de cheltuieli prezentate de federaţie în devizul estimativ, se ajunge la o cheltuială totală de 118.767 euro, aşa că forul tenisistic român are de returnat cel puţin 81.233 de euro din banii veniţi de la guvern. Precizăm că, pe lângă aceşti bani daţi de executiv, pentru acoperirea cheltuielilor de organizare, Primăria Sibiu şi Consiliul Judeţean au mai contribuit cu echivalentul a 55.000 de euro, respectiv 28.000 de euro.
Nici măcar ieri, la trei zile după încheierea competiţiei, Dumitru Hărădău, acuzat de Ilie Năstase de dezinformare, nu încheiase decontul. „Sunt încă la Sibiu şi aştept finalizarea. Nu e uşor să închizi toate documentele, dar am toate actele. Am vorbit şi cu domnul Năstase. I-am spus că îmi pare rău şi că o să stăm de vorbă la Bucureşti, când o să-i dau explicaţiile“, ne-a declarat Hărădău, care a refuzat să-şi prezinte demisia. IRONIA SORŢII Hărădău preia prerogativele lui Ilie Năstase
Demisia lui Ilie Năstase, preşedinte de 11 ani la FR Tenis, a aruncat federaţia în haos. Nimeni nu ştie ce va urma, fiindcă statutul acestui for nu prevede situaţia în care preşedintele demisionează. „Statutul menţionează doar că, în lipsa preşedintelui, directorul executiv (n.r. - Dumitru Hărădău) preia prerogativele“, ne-a declarat ieri Alexe Bardan, unul dintre cei patru vicepreşedinţi ai FR Tenis, alături de Florin Segărceanu, Adrian Marcu şi Dumitru Hărădău. Pe de altă parte, Octavian Belu, preşedintele ANS, a declarat că Ilie Năstase trebuie să asigure interimatul până la convocarea Adunării Generale. Asta se va întâmpla, cel mai probabil, peste cel puţin 30 de zile.