Retrospectiva întrecerilor de scrimă şi tir de la Beijing

Retrospectiva întrecerilor de scrimă şi tir de la Beijing

Competiţiile de precizie, scrima şi tirul, au fost foarte disputate la Jocurile Olimpice de la Beijing, soarta medaliilor fiind de multe ori decisă în ultimele secunde ale întrecerilor.

Mihai Covaliu, din nou pe podiumul olimpic

După aurul de la Sydney 2000, Mihai Covaliu a cucerit o nouă medalie olimpică pentru scrima românească. Sabrerul român a câştigat bronzul la Jocurile Olimpice de la Beijing, după ce l-a învins în finala mică pe francezul Julien Pillet, scor 15-11.

Mihai Covaliu, campion olimpic acum opt ani la Sydney, a câştigat primul duel al competiţiei olimpice de sabie în compania bielorusului Valery Pryiemka cu scorul de 15-9. A urmat întâlnirea din optimile de finală cu reprezentantul ţării gazdă Hanming Zhou, pe care sabrerul român l-a depăşit cu scorul de 15-12.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihai Covaliu şi-a asigurat prezenţa în semifinale după victoria în faţa unui alt sportiv din Belarus, Aliaksandr Buikevich, cu scorul de 15-13. Mihai a fost condus cu scorul de 10-6, dar a reuşit să revină spectaculos.

Sabrerul român a piredut semifinala olimpică, disputată în compania francezului Nicolas Lopez, cu scoul de 13-15. Covaliu şi Lopez au început prudent duelul, şi după 14 tuşe, scorul era egal 7-7. Covaliu a preluat apoi iniţiativa, câştigând patru tuşe consecutive, însă francezul a revenit în meci graţie contraatacurilor reuşite, câştigând punct după punct. Deşi nu pierduse niciodată în carieră în faţa lui Lopez, Covaliu a trebuit să se declare învins, cu scorul de 13-15.

Învinsul lui Covaliu în lupta pentru bronz, Julien Pillet, este cel care l-a eliminat în faza optimilor de finală pe celălalt român prezent în concursul de sabie, Rareş Dumitrescu.

Rareş Dumitrescu, celălalt român participant la proba de sabie l-a învins, în turul doi, pe senegalezul Mamadou Keita, cu scorul de 15-7, dar s-a oprit în optimi, fiind învins de Julien Pillet, cu scorul de 15-13. Dumitrescu, debutant la Jocurile Olimpice, a cedat greu duelul cu mult mai experimentatul Pillet, reuşind să câştige cinci tuşe consecutive, după ce, la scorul de 12-4 pentru francez, i s-a rupt sabia.

Franţa şi Italia au dominat întrecerile masculine de scrimă

Italianul Matteo Tagliariol a câştigat medalia de aur în proba de spadă masculin, după victoria din finala de la Beijing în faţa francezului Fabrice Jeannet, cu scorul de 15-9. Spaniolul Jose Luis Abajo a adus singura medalie pentru ţara sa în competiţiile de scrimă de la Beijing, câştigând finala mică la spadă (8-7), disputată în compania maghiarului Gabor Boczo.

După succesul lui Tagliarol, Italia a mai obţinut trei medalii de bronz în probele masculine de scrimă de la Beijing prin echipele de spadă şi sabie şi, în proba de floretă, prin Salvatore Sanzo. Singura probă în care italienii au lipsit de pe ppodiumul olimpic a fost cea individuală de sabie.

Franţa a fost cea mai bună naţiune în probele masculine, câştigând două medalii de aur şi două de argint. Francezii au câştigat probele pe echipe, de spadă şi sabie, învingând echipa Poloniei (45-29), respectiv a Statelor Unite ale Americii (45-37). Fabrice Jeannet la spadă şi Nicolas Lopez la sabie au pierdut finalele olimpice în compania italianului Tagliarol şi a chinezului Zhong Man.

Germanul Benjamin Kleibrink a cucerit medalia de aur la floretă, învingându-l în finala competiţiei olimpice de la Beijing pe japonezul Yuki Uta. Argint istoric la spadă pentru Ana-Maria Brânză

După bronzul lui Covaliu la sabie, Ana-Maria Brânză a cucerit argintul la spadă, armă la care România nu avea nicio medalie olimpică. Brânză a fost învinsă în finală de nemţoaica Britta Heidemann cu scorul de 10-15.

Competiţia a început greu pentru Ana-Maria, sorţii trimitându-i pe planşă o adversară dificilă, nipona Megumi Harada. Românca a dominat însă meciul şi rapiditatea atacurilor i-au adus victoria, scor 15-11.

A urmat meciul din sferturile de finală, împotriva rusoaicei Liubov Shutova. Reprezentanta Rusiei a început mai bine întâlnirea şi condus cu 3-1, dar Ana-Maria a revenit în meci, câştigând tuşă după tuşă . Rusoaica a început să forţeze atacurile, dar Ana-Maria a reuşit să îşi păstreze avansul şi să câştige cu 15-12.

Ana-Maria Brânză s-a calificat în prima finală olimpică a spadei româneşti, după o victorie grea în faţa unguroaicei Ildiko Mincza-Nebald, scor 15-14. Jocul cu unguroaica a fost echilibrat de la un capăt la altul, niciuna dintre sportive nereuşind să se desprindă la două tuşe. Duelul a fost decis după tuşa decisivă, la scorul de 14-14. Românca a ales calea atacului şi strategia a dat roade, Ana-Maria câştigând tuşa şi stabilind rezultatul final, 15-14.

Britta Heidemann, campioana olimpică en-titre a probei, a dominat finala olimpică de la un capăt la altul şi s-a impus cu 15-10, într-un meci în care nu a lăsat-o pe Ana-Maria să se apropie la mai mult de două tuşe.

Cinci medalii pentru scrimerele americane la Beijing

Învinsa Anei-Maria Brânză din semifinalele probei de spadă, Ildiko Mincza-Nebald a cucerit singura medalie a Ungariei în competiţiile olimpice de scrimă de la Beijing, învingând-o în finala mică pe chinezoaica Li Na, cu scorul de 15-11.

Italiencele Valentina Vezzali şi Margherita Granbassi au cucerit medaliile de aur, respectiv bronz, în proba individuală de floretă. Cezzali s-a impus în finala de la Beijing în faţa sud-coreencei Nam Hyun-Hee (6-5), în timp ce Margherita Granbassi a învins o altă reprezentantă a Italiei, Giovanna Trillini, în duelul pentru medalia de bronz, cu scorul de 15-12.

Echipa Rusiei de floretă a cucerit titlul olimpic la Beijing, învingând în finală echipa Statelor Unite, cu scorul de 28-11. Principala favorită a întrecerii, echipa Italiei a trebuit să se mulţumească cu medalia de bronz, cucerită după victoria din finala mică în faţa echipei Ungariei (32-23).

Sabrerele din Statele Unite au reuşit o "triplă" în proba individuală de sabie, Mariel Zagunis, Sada Jacobson şi Becca Ward câştigând în ordine, medaliile de aur, argint şi bronz. Deşi au câştigat toate medaliile la individual, americancele nu au reuşit să câştige proba pe echipe, terminând câmpetiţia pe locul trei. Finala probei a fost câştigată de echipa Ucrainei, care a învins în finală la limită echipa ţării gazdă China, cu 45-44.

Retrospectiva întrecerilor de tir de la Beijing

Soţii Emmons, de la extaz la agonie în probele de puşcă

Matthew Emmons din statele Unite şi soţia sa Katerina Emmons, care concurează pentru Republica Cehă, au dominat probele de puşcă de la Beijing. Mai mult, Katerina a câştigat chiar prima medalie de aur a Jocurilor Olimpice de la Beijing, înproba de 10 metri - aer comprimat. Trăgătoarea din Cehia a realizat un nou record olimpic al probei, 503.5, şi le-a întrecut pe Lioubov Galkina din Rusia, care a cucerit argintul, şi pe croata Snjezana Pejcic, medaliată cu bronz.

Katerina Emmons a cucerit medalia de argint a probei de 50 de metri 3 poziţii, fiind devansată de chinezoaica Du Li, dar întrecând-o pe cubaneza Eglis Yaima Cruz, care a cucerit medalia de bronz.

Matthew Emmons, campion olimpic la Atena 2004, a obţinut o nouă medalie olimpică în proba de puşcă 50 de metri culcat, cucerind medalia de argint. Americanul a fost întrecut de ucraininanul Artur Ayvazian, care a acumulat 702.7 puncte, cu un punct mai mult decât Emmons, şi cu peste două puncte peste rezultatul medaliatului cu bronz, australianul Warren Potent.

După incredibila ratare de la Atena 2004, când, în proba de puşcă 50 de metri din trei poziţii, Emmons a tras într-o ţintă greşită, ratând medalia de aur în ultima rundă de tragere, ghinionul l-a urmărit pe american până la Beijing. Aflat in nou în poziţia de lider înainte de ultima tragere, americanului îi erau suficiente 6.6 puncte pentru a deveni campion olimpic, în condiţiile în care cel mai slab rezultat al său din finală era de 9.7. Emmons a ratat din nou, şi a reuşit doar 4.4 puncte, ratând încă o dată podiumul olimpic al probei câştigate de chinezul Qiu Jian. Ucraininanul Jury Sukhorukov a cucerit argintul, în timp ce slovenul Rajmond Debevec a obţinut medalia de bronz.

Alin Moldoveanu a ratat de puţin podiumul olimpic

Trăgătorul român Alin George Moldoveanu s-a clasat pe locul patru (698.9 puncte) în finala probei de puşcă aer comprimat 10 metri, fiind la doar 0.5 puncte de un loc pe podiumul olimpic.

Românul se calificase în finala de opt cu al treilea rezultat (596 de puncte din 600 posibile), inaintea proaspătului campion olimpic, indianul Abhinav Bindra. Marele favorit al probei, chinezul Yhu Qinan, a obţinut doar medalia de argint, depăşindu-l în ultima rundă de trageri pe câştigătorul medaliei de bronz, finlandezul Henri Hakkinen.

China a distrus concurenţa în probele de pistol

Chinezul Pang Wei a cucerit aurul olimpic în proba de pistol cu aer comprimat 10 metri, depăşindu-l pe trăgătorul din Coreea de Sud, Jin Jong-oh. Americanul Jason Turner a obţinut medalia de bronz a probei, după ce l-a învins în runda suplimentară pe compatriotul său Brian Beaman. Proba feminină a fost câştigată tot de China, Guo Wenjun reuşind să le întreacă pe trăgătoarele Natalia Paderina (Rusia) şi Nino Salukvadze (Georgia). La festivitatea de premiere, rusoaica şi georgianca s-au îmbrăţişat, demonstrând că prietenia lor nu a fost afectată de conflictul armat dintre cele două naţiuni pe care le reprezintă.

Ucraininanul Oleksandr Petriv a cucerit medalia de aur a probei de pistol viteză 25 de metri, devansându-i pe trăgătorii din Germania, Ralf Schumann şi Christian Reitz, care au obţinut medaliile de argint, respectiv bronz.

China şi Coreea de Sud şi-au împărţit celelalte două medalii de aur puse în joc în probele de pistol de la Beijing. Chinezoaica Chen Ying a devenit noua campionaă olimpică la pistol 25 de metri, în timp ce sud coreeanul Jin Jong-oh a obţinut aurul olimpic la pistol 50 de metri.

Coreeni, cei mai buni la tir cu arcul

În probele de tir cu arcul pe echipe, Coreea de Sud a câştigat atât întrecerea masculină, cât şi pe cea feminină. Coreeni au fost mai precşi decât italienii în finala masculină, câştigând întrecerea cu scorul de 227-225, în timp ce chinezii i-au învins pe ucrainieni în finala mică (222-219) şi au cucerit medalia de bronz. În întrecerea feminină, coreencele au triumfat în finală în faţa echipei ţării gazdă China, cu scorul de 224-215, bronzul revenid Franţei, care a dispus în finala mică de Marea Britanie (203-201).

În probele individuale, coreeni nu au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, însă au cucerit două medalii de argint, prin Park Sung-Hyun la feminin şi Park Kyun-Mo la masculin, şi una de bronz în competiţia feminină, prin Yun Ok-Hee. Ucrainianul Victor Ruban a fost cel mai bun trăgător cu arcul la Beijing, îar reprezentanta Chinei, Zhang Juanjuan a câştigat întrecerea feminină.