Rețeta saramurii lipovenești care a intrat în gura întregii lumi
- Mihnea-Petru Parvu
- 18 ianuarie 2020, 11:10
Secretul a fost făcută public de regretatul scriitor și mare gurmand Radu Anton Roman
Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil, dar ferm, așa cum este Aligote-ul nord-dobrogean de Niculițel a intrat în patrimoniul întregii omeniri. Rețeta lui Radu Anton Roman a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate ale lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și a oferit detalii picante despre aceată mâncărică ajunsă pe masa UNESCO.
Rețeta lui Radu Anton Roman
„UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman”, a spus deputatul Lucian Simion pentru site-ul dobrogeanews.ro.
Iacătă și rețeta saramurii din care s-au înfruptat mai-marii de la UNESCO: • 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasă• 50 g oțet • 1 litru de apă • verdețuri (pătrunjel, țelină, leuștean, cimbru, mărar) • 2 kg pește de apă dulce, de preferință pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șălăiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește) • Se pune apa la fiert• Pe plita încinsă moderat sau pe o tablă asezată pe jar blând se asterne un strat de sare
- Se curăță peștele de mațe, dar nu si de solzi; se spală în apă rece
- După ce sarea s-a înfierbântat bine, se așază peștele pe tablă; la fiecare trei minute se întoarce, în total de două-trei ori, până se închide maroniu la culoare; chiar dacă apar pete negre de arsură, nu-i bai, că doar solzii apără carnea cea albă, dulce și coaptă în ale ei; focul mic face saramura bună. Se ia peștele de pe sare si se pune într-o tavă curată, se presară cu verdeață și ardei iute tocat, se stropește cu puțin oțet (lămâie pentru obrazele fine), se toarnă apa clocotită până la grosimea peștelui (bibanii să pară niște insulite joase, bătute de valuri). Se mănâncă îndepărtând pielea cu solzi.