

Saramura de pește din Delta Dunării, coaptă la foc viu cu ardei iute din belșug și sare grunjoasă, servită cu un vin agreabil, dar ferm, așa cum este Aligote-ul nord-dobrogean de Niculițel a intrat în patrimoniul întregii omeniri. Rețeta lui Radu Anton Roman a fost aleasă în acest an de UNESCO să prezinte cele mai delicioase preparate tradiționale din zonele protejate ale lumii. Deputatul Lucian Simion, membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO s-a ocupat de toată povestea asta cu gust unic și a oferit detalii picante despre aceată mâncărică ajunsă pe masa UNESCO.
„UNESCO a selectat rețeta saramurii de pește din Delta Dunării alături de alte zece rețete tradiționale din întreaga lume, pentru a fi prezentate de Ziua Mondială a Biodiversității. Celebrarea a presupus oferirea unor mese care respectă viața și care evidențiază practicile culturale și agricole ale rezervațiilor biosferei din întreaga lume. Rețeta a respectat întocmai modelul original transmis publicului larg de regretatul Radu Anton Roman”, a spus deputatul Lucian Simion pentru site-ul dobrogeanews.ro.
Iacătă și rețeta saramurii din care s-au înfruptat mai-marii de la UNESCO:
• 2 ardei iuți • 500 g sare grunjoasă• 50 g oțet • 1 litru de apă
• verdețuri (pătrunjel, țelină, leuștean, cimbru, mărar)
• 2 kg pește de apă dulce, de preferință pește alb – bibani de 200-250 g,mârlițe (știuculițe) sau strapazani (șălăiași) de 500 g, (dar merge și orice alt pește)
• Se pune apa la fiert• Pe plita încinsă moderat sau pe o tablă asezată pe jar blând se asterne un strat de sare