Călugării de la Mănăstirea Neamț au explicat cum se face o rețetă gustoasă de pască. „Dulcele Învierii sau prăjitura de Paşti” este o tradiție extrem de veche, în special în zona Moldovei.
Pasca este desertul care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște. Tradiția spune că aceasta este „cozonac tradițional din aluat dospit umplut cu brânză de vaci, stafide, smântână etc, care se mănâncă de obicei la Paște de către creștinii ortodocși.”
Gospodinele pot încă mai au timp să prepare rețeta călugărilor de la Mănăstirea Neamț. Pentru acest desert aveți nevoie de următoarele ingrediente:
330 g făină 2 ouă 20 g de unt topit 50 ml de ulei 160 ml de lapte 15 g de drojdie proaspătă 1 vârf de cuțit de sare coajă rasă de la 1/2 lămâie coajă rasă de la 1/2 portocală esență de rom, vanilie
Rețeta de pască a călugărilor de la mănăstire
Freacă ouăle cu sarea până se intensifică culoarea gălbenușurilor. Adaugă făină și toarnă treptat lapte clocotit și amestecă tot timpul să nu se formeze cocoloașe. Las-o să se răcorească un pic și desfă drojdia cu puțin zahăr, lapte și făină.
Combină restul de lapte cu zahărul și aromele, pune ouăle și amestecă bine. Lichidul rezultat combină-l cu maiaua crescută tot amestecul într-o gropiță în mijlocul făinii și apoi încorporează treptat făina. Ai nevoie de un aluat moale și ușor lipicios.
Pune într-un castron mic untul și uleiul cald, înmoaie-ți mâinile în castron și frământă bine, bine până când încorporezi complet grăsimea. Apoi, pune aluatul într-un loc călduț 2-3 ore, până își dublează volumul.
Pentru umplutură, ai nevoie de următoarele ingrediente:
1 kg de smântână 8 ouă 8 linguri de făină (sau 5 linguri de făină și 3 linguri de cacao pentru varianta de pască, scuzați cacofonia, cu ciocolată) 8 linguri de zahăr 50 g de stafide esență de rom 2-3 plicuri de zahăr vanilat
Bate smântâna, zahărul, gălbenușurile și făina bine, bine, până se omogenizează. Pune compoziția rezultată la fiert într-o cratiță cu fundul dublu, la foc foarte mic, amestecând continuu. Când se îngroașă dă-o deoparte, adaugă stafidele și las-o la răcit. Compoziția se acoperă cu folie alimentară.
În preparatul complet rece, adaugă albușurile bătute spumă, cu mișcări ample, de jos în sus, ajutându-te de o spatulă. Pune blatul (aluatul) în tava pregătită cu foaie de copt, apoi compoziția de smântână (sau ciocolată). Se coace la foc potrivit (160-170 de grade Celsius) timp de 70-75 de minute. Acum mai trebuie doar să lași pasca la răcit, potrivit Fanatik.