Cozonac pufos cu mult mac. Rețeta perfectă pentru sărbătorile pascale
- Iulia Moraru
- 13 aprilie 2023, 16:39
Cozonacul nu poate lipsi de pe masa de Paște. Acesta este unul dintre cele mai iubite și populare produse de patiserie în această perioadă a anului. Există multe variante de cozonac, iar una dintre cele mai populare este cea cu mac.
În timpul sărbătorilor de Paște, multe gospodine pregătesc celebrul cozonac, iar rețetele variază de la o regiune la alta. Cozonacul este o delicatesă perfectă pentru a fi servit la micul dejun sau la cafea, dar și ca desert după masa de prânz. Iată cum puteți pregăti un cozonac delicios cu mult mac.
Ingrediente
Pentru aluat:
- 350 g făină
- 80 g unt Lurpak topit
- 75 g zahăr
- 3 gălbenușuri
- 200 ml lapte călduț (sau cât ia făina, cum zice mama)
- 15 g drojdie proaspătă
- coaja rasă de la o portocală
- un praf de sare
Pentru umplutură:
- 200 g mac
- 200 ml lapte
- 130 g zahăr
Pentru uns:
- un ou
Mod de preparare
Înainte de a prepara cozonacul cu mac, este necesar să pregătim ingredientul principal. Macul se mărunțește cu ajutorul unei râșnițe de la blender. Laptele se pune la fiert și, când începe să fiarbă, se adaugă macul măcinat. Amestecul se ține pe foc mic timp de zece minute, amestecând încontinuu. După ce au trecut cele zece minute, se stinge focul și se lasă cratița deoparte.
Pentru aluat, se pune untul să se topească la foc mic într-o cratiță, iar, după ce s-a topit, se lasă deoparte. Se adaugă o linguriță de zahăr (din zahărul cântărit) într-un pahar, împreună cu laptele și cu drojdia mărunțită, se amestecă bine și se lasă paharul deoparte.
În vasul robotului de bucătărie se amestecă cu un tel făina, restul de zahăr, sarea și coaja de portocală. Se face o gaură în mijloc și se adaugă gălbenușurile, amestecul cu lapte și untul topit. Se pune vasul la robot și se frământă 15 minute la viteza 2. Dacă frământați de mână, durează cam 30 de minute.
Când este gata, se aranjează aluatul pe fundul vasului și se acoperă vasul cu folie de plastic. Se lasă aluatul să dospească 45 de minute pe blatul din bucătărie.
În timp ce aluatul dospește, se poate pregăti forma de copt, tapetând-o cu hârtie de copt. Macul se amestecă cu zaharul, după are aluatul se împarte în două bucăți.
Se întinde o bucată de aluat pe o suprafață presărată cu făină, până ajunge la o grosime de aproximativ 0,5 cm și se asigură că o latură are aceeași lungime ca tava de cozonac. Se presară jumătate din amestecul de mac deasupra foii de aluat, lăsând o margine de aproximativ 1 cm. Se rulează aluatul, se sigilează bine și se lasă deoparte. Procesul se repetă cu cealaltă bucată de aluat.
Cele două rulouri de aluat se așează una peste alta, în formă de „X”. Se împletesc cele două rulouri de aluat din zona inferioară, de unde se intersectează, și apoi se face același lucru cu partea superioară.
Cozonacul trebuie să stea la cuptor timp de o oră
După ce se pune compoziția în tavă, o lăsăm la dospit încă 30 de minute. În acest timp încingem cuptorul la 160 de grade. După ce timpul s-a scurs, cozonacul se dă la cuptor și se coace timp de o oră. Când e gata, se pulverizează cu apă și se lasă zece minute să se răcorească. Ulterior, se unge cu oul bătut, iar apoi poate fi servit, potrivit mihaigateste.com.