Reţeta Coca Cola a fost dezvăluită

Reţeta Coca Cola a fost dezvăluită

Reţeta Coca Cola, pe care farmacistul John Pemberton a pus-o la punct în 1886, a rămas un secret bine păstrat.

Cu toate acestea, site-ul thisamericanlife.org pretinde că a intrat în posesia formulei băuturii care, în timp, a devenit preferata a milioane de oameni din întreaga lume. Unde au găsit jurnaliştii reţeta? Într-o fotografie dintr-un ziar vechi, în care, pretind ei, apăreau atât ingredientele, cât şi cantităţile exacte pentru obţinerea clasicei Coca Cola.

În ediţia din 8 februarie 1979 a Atlanta Journal-Constitution apărea fotografia cuiva care ţinea în mâini o carte deschisă în care era tipărită o reţetă despre care spunea că este exact formula inventată de Pemberton.

Respectiva reţetă conţine, potrivit surselor, măsurile exacte ale tuturor uleiurilor necesare pentru obţinerea ingredientului secret  al Coca Cola, Merchandise 7X.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deşi se spune că Merchandise 7X reprezintă numai 1% din ingredientele reţetei, acesta este cel care îi conferă băuturii gustul unic.

Despre reţeta originală se spune că este păzită 24 de ore din 24 într-o criptă din Atlanta, Georgia. Revoluţia Coca-Cola

Însă dincolo de izbucnirile periodice de zvonuri cu privire la reţete sau la deţinătorii acestora, un episod important din istoria băuturii care a împânzit lumea a avut loc în 1985.

În acel an, pe 23 aprilie, compania Coca-Cola a decis să schimbe reţeta băuturii cafenii, după 99 de ani de când a fost lansată. Anunţul a stârnit mânia consumatorilor americani, care au pornit o adevărată revoltă, cerând să le fie înapoiată băutura cu a cărei savoare se obişnuiseră de aproape un secol. După 79 de zile de proteste ale americanilor, compania a revenit la vechea reţetă, băutura numindu-se Coca-Cola classic. Aceasta s-a vândut în paralel cu noua Coke.

Totul nu a fost decât o strategie de marketing teribil de îndrăzneaţă, dar ale cărei rezultate au fost cele scontate, Coca-Cola rămânând cea mai populară băutură din lume.

LEGENDE

125 de ani de poveste

Nu ştim dacă în 1886, când a inventat reţeta Coca-Cola, farmacistul John Pemberton îşi închipuia ce impact avea să aibă descoperirea sa. Cert este că, după 125 de ani, Coca-Cola nu este doar unul dintre produsele cel mai bine vândute din lume - în peste 200 de ţări, este numărul unul în preferinţele consumatorilor - ci şi un excelent produs de marketing. Şi, ca orice poveste de succes, Coca-Cola este însoţită şi de mituri, unele dintre ele atât de ridicole încât au rămas în memoria colectivă.

Iniţial, Coca-Cola a fost folosită ca panaceu, pentru că se credea că poate trata de la dureri de cap la impotenţă sau dependenţa de morfină. Credinţa în efectele ei curative continuă şi acum, aşa că se tratează sughiţul cu Coca-Cola, alţii o dau copiilor care au colici, în timp ce unii o folosesc pentru a tratata lăbuţele rănite ale căţeilor. Mit sau nu, pe internet circulă mărturii ale oamenilor care folosesc băutura în scop utilitar - de la menţinerea curată a roţilor maşinilor până la "învechirea" fotografiilor.

INGREDIENTE

Cum preparăm 8 litri de Coca-Cola

Lista ingredientelor prezentate de publicaţia americană este:

  • Extract fluid de coca, 3 drame (un dram are 3,888 grame)
  • Acid citric 3 uncii (o uncie are 28,34 grame)
  • Cafeină 1 uncie (28,34 grame)
  • Zahăr 30 (nu se oferă precizări cu privire la cantitatea exactă)
  • Apă 2,5 galoane (un galon are 3,34 litri)
  • Suc de lămâie 2 pinte (o pintă are 0, 57 litri în Anglia şi 0,47 l în SUA) > Vanilie 1 uncie (28,34 grame)
  • Caramel 1,5 uncii sau chiar mai mult, pentru culoare
  • Arome 7X (se folosesc 2 uncii de arome la 5 galoane de sirop), după cum urmează: alcool 8 uncii, ulei de portocale 20 de picături, ulei de lămâie 30 de picături, ulei de nucşoară 10 picături, coriandru 5 picături, antranilat de metil 10 picături, scorţişoară 10 picături.

Dintre aceste ingrediente, cel puţin două sunt E-uri. Acidul citric, E 330, este folosit şi în alimentele eco, dar poate accelera formarea cariilor dentare. Nici consumul frecvent de caramel, E 150a, nu este recomandat.