Rețeaua de 120 de proxeneți a „Jupânului din Ferentari”. Prostituate-spion, în slujba interlopului Sile Cămătaru

Rețeaua de 120 de proxeneți a „Jupânului din Ferentari”. Prostituate-spion, în slujba interlopului Sile Cămătaru

Vasile Balint a fost arestat după ce anchetatorii au descoperit că a organizat o grupare cu ramificații în trei țări. Afaceriști din Israel și Turcia plăteau excursii de lux, cu prostituate incluse în preț

Doar patru zile au reîntregit familia celebrii frați interlopi Nuțu și Sile Cămătaru. După ce Nuțu a fost „plasat” în arest la domiciliu, marți noaptea, printr-o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție, fratele său, Vasile Balint, a fost săltat, vineri, de polițiștii bucureșteni și de procurorii de la Parchetul Sectorului 1. Anchetatorii au stabilit că acesta coordona o vastă rețea de proxenetism, în care sunt implicate 120 de persoane.

Gruparea gestionată de Sile Cămătaru nu acționa, însă, în locuri precum Ferentari, cartierul de la periferia Capitalei, ci în cele mai cunoscute hoteluri din București, în cazinouri de lux. Surse din rândul anchetatorilor ne-au dezvăluit că multe dintre prostituate ofereau „patronului” Sile informații confidențiale obținute de la oameni „cu greutate” care ajungeau în patul lor, informații care, intrate în posesia unor interlopi, puteau pune în pericol siguranța națională.

Efectul Țincu

„Evenimentul zilei” a aflat că ancheta a fost demarată acum șapte luni, la scurt timp după ce fostul director al Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti şi fost prefect al Capitalei, Ion Ţincu, a fost audiat, tot într-un caz de proxenetism, din Sectorul 5. În luna martie, procurorii ne-au declarat că Țincu avea calitatea de martor și a fost recunoscut de prostituatele care frecventau un cazino de lux în care își „desfășurau activitatea” fetele lui Sile Cămătaru. „În dosar este că și-a dat întâlnire cu o persoană de sex feminin întro cameră a Hotelului Marriott”, ne-au dezvăluit anchetatorii.

Proxeneții reținuți atunci au dat mai multe declarații, alături de Țincu, referitoare la rețeaua care funcționează în cazino. Așa s-a aflat și de amploarea rețelei conduse de Vasile Balint și s-a trecut la monitorizarea ei. Polițiștilor bucureșteni li s-au alăturat ofiţeri ai Serviciului Grupări Infracţionale Violente şi ai Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR, ai serviciului secret al MAI -DIPI, ai Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS) şi ai SRI.

Ramificații în trei țări

Așa s-a aflat că rețeaua de proxenetism avea ramificații în România, Israel și Turcia. Anchetatorii au aflat că grupuri de „turiști” erau atrase cu oferte „tentante” către cazinouri chiar de către tinere angajate la departamentele de Relații Publice (PR). Printre ele se numără Carmen Corina Stanciu, Simona Muraru, Adina Iris Belciu și Denisa- Elena Alexandru. Anchetatorii ne-au dezvăluit că fetele de la PR încasau un comision pentru fiecare prostituată plasată în brațele clienților.

„Fetițe” cu CV

Cei care gestionau afacerea erau Sile Cămătaru, Adrian Panduru, zis „Limbă”, și Ion Teodor, zis „Teo”. Cei trei au bătut palma cu Amiran Dzanashvili, Israel Mazal Tov şi Zahi Mohamad Mounir, administratori ai cazinourilor bucureștene. Afaceriștii au înlesnit practicarea prostituţiei, prin punerea în legătură a prostituatelor cu clienţii, în special de naţionalitate străină.

Practic, ne-au spus anchetatorii, s-a ajuns la un număr de 120 de persoane acuzate de proxenetism deoarece, în cele nouă județe în care au avut loc perchezițiile de vineri - Argeş, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Prahova, Sibiu, Timiş, Olt şi Giurgiu - erau oameni care, în schimbul unei sume de bani, aduceau prostituate și în București.

În plus, fiecare dintre „fetițe” a trimis un CV cu fotografie, care era pus la dispoziția clienților. Prețul, spun anchetatorii, varia, în funcție de „dotările” prostituatelor și de cererile clienților, între 100 şi 700 de euro.

33 - reținuți, patru - arestați

Polițiști bucureșteni au efectuat, vineri, 24 de percheziții la domiciliile proxeneților și la două cazinouri. Au fost puse în aplicare 120 de mandate de aducere. Au fost ridicate mai multe bunuri și înscrisuri, 18.275 de euro, 150 USD, 8.400 de lei și două autoturisme de lux. În noaptea de vineri spre sâmbătă au fost reținute 33 de persoane acuzate de proxenetism. Sâmbătă, 22 au fost duse în fața instanței. Judecătorii de la Sectorul 1 au decis arestarea a patru inculpați: Vasile Balint, Adrian Panduru, Teodor Ion și Julya Mazirov. Sile Cămătaru mai are un rest de pedeapsă de circa patru ani de închisoare, fiind eliberat condiționat în 2012.

Voia să dea statul român în judecată

Sile Cămătaru a ieșit din pușcărie în luna noiembrie 2013. Spunea, atunci, că nu mai vrea să fie băiat rău și că vrea să se ocupe de afaceri și familie. Astfel, el a obținut îngăduința judecătorilor de a fi judecat în libertate. Vasile Balint a fost trimis în judecată, alături de fratele său, Nuțu, în luna iulie, anul trecut, împreună cu alți 52 de membri ai clanurilor „Cămătarii” și „Sportivii”. E acuzat de șantaj, cămătărie, tentativă de omor calificat și omor deosebit de grav. Eliberat după opt luni, el a spus că va da statul român în judecată, pe motiv că a avut viață grea în închisoare. Vineri, când a fost „săltat” de mascați, el a zis că „este vinovatul de serviciu”.

Administratori de cazinouri, prinși în „ruleta” prostituției

Una dintre „jucătoarele” importante din această rețea era Julya Mazirov, zisă „Angela”, de naționalitate israeliană. În fotografiile postate pe contul ei de Facebook, ea îl are alături pe Alexandru Boboruță, administratorul unui cunoscut restaurant din centrul Capitalei, dar și al unui salon de masaj erotic. Anchetatorii au stabilit că Julya Mazirov prelua clienții de la cazinouri și le oferea „plăceri sexuale” sub paravanul salonului de masaj. De racolarea clienților pentru salon se mai ocupau și Raluca Miruna Aleca şi Elena Răileanu. Un alt membru important al rețelei, Lucia Estera Schwartz, era cea care prelua „comenzile” de la clienți şi le transmitea către prostituate.

Unul dintre cei care își atrăgea clienții prin „momirea” cu prostituate este afaceristul gruzino-israelian Amiran Dzanashvili, acționar la mai multe cazinouri. Pentru că în Țara Sfântă jocurile de noroc și prostituția sunt interzise, prin intermediul lui Amiran erau organizate excursii, aproape săptămânal, în România. Clienții erau conduși în cazinouri, precum cele în care administratori sunt Mazal Tov Israel și Mohamad Mounir Zahi. Acolo, pe lângă jocul la ruletă, li se ofereau și cataloage cu fete „pe alese”. Surse judiciare ne-au dezvăluit că veneau grupuri de „zece persoane sau mai mulți”. Majoritatea clienților lăsau la prostituate, în medie, 500 de euro fiecare. Astfel, câștigul rețelei era de circa 20.000 de euro pe lună, la fiecare cazino. Pentru a satisface „clienții”, unele dintre tinere ar proveni din țări exotice, precum Brazilia și Columbia.