Editura Evenimentul si Capital

Restructurarea Ministerului Turismului. Cele opt Birouri de Promovare externă se închid, în locul lor se înființează 14!

Autor: | | 0 Comentarii | 384 Vizualizari

Ministrul Turisului Mircea-Titus Dobre a anunțat că va face restructurarea ministerului său. Aspectul care a stârnit cele mai multe discuți s-a referit la închiderea celor opt Birouri de Promovare Turistică ale României în străinătate. Acestea sunt la: Berlin, Roma, Viena, Londra, Varșovia, Moscova, Paris și New York, fiecare cu câte un angajat.

Totodată, ministerul de resort va decide relocarea unor birouri de promovare turistică în ţări care pot fi furnizoare de turişti pentru România (de exemplu, ţările scandinave şi Benelux), dar numărul total al reprezentanţelor externe va rămâne de 14 (în condițiile în care la momentul de față există doar opt! - n.r.), anunța ministrul, într-un comunicat de presă transmis Agerpres. De asemenea, pentru optimizarea cheltuielilor, Ministerul Turismului va analiza cu Ministerul Afacerilor Externe oportunitatea găzduirii unor birouri de promovare turistică externă la sediile misiunilor diplomatice.

În opinia ministrului, bazată pe un audit al Curții de Conturi, şefii birourilor de promovare externă au efectuat cheltuieli nejustificate. La rândul lor, aceștia din urmă consideră că acuzația este nefondată, iar decizia privind legalitatea activităţii acestor entităţi nu aparţine Ministerului Turismului, ci instituţiilor abilitate.

"Comunicatul transmis de ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, este o justificare şi un răspuns al acestuia la nemulţumirile reprezentanţilor mediului privat cu privire la propunerea de HG pentru modificarea structurii organizatorice a ministerului. Iniţial, în propunere se vorbeşte doar de închiderea birourilor. La nemulţumirea reprezentanţilor din industria turistică, acesta a schimbat declaraţia, spunând că le va redeschide. Suntem indignaţi de afirmaţiile nefondate ale ministrului Turismului, care îi acuză 'în bloc' pe şefii birourilor de promovare externă că au efectuat cheltuieli nejustificate. Toate cheltuielile făcute au fost necesare şi legale şi au fost însoţite de documente justificative. Omisiunile şi înregistrările eronate în evidenţele contabile ale Autorităţii Naţionale pentru Turism Bucureşti nu pot fi imputate birourilor din străinătate", se arată într-un comunicat comun al șefilor de Birouri pentru Promovare Turistică a României, citat de Agerpres.

Potrivit documentului, "atunci când Curtea de Conturi constată o abatere, stabileşte şi cine este responsabil şi ce măsuri trebuie luate", iar "Birourile de promovare nu au fost acuzate de încălcarea vreunei prevederi legale".

"Domnul ministru a preluat selectiv paragrafe dintr-un raport de audit şi le-a prezentat ignorând explicaţiile care au fost transmise de mai multe ori şi care prezintă realitatea obiectivă. Practic, domnul ministru îşi acuză predecesorii de neglijenţă în serviciu. Birourile de turism nu au avut şi nu au bugete proprii, toate sumele necesare pentru desfăşurarea activităţii sunt virate de minister în baza necesarului de fonduri aprobat de direcţiile de specialitate. Discrepanţa dintre chiriile plătite pentru sediile birourilor este rezultatul condiţiilor pieţei imobiliare şi nu a alegerii şefilor de birou. Faptul că nivelul chiriei la Varşovia este inferior celui de la Londra este ceva normal, deci 'discrepanţele' de care vorbeşte domnul ministru nu sunt rezultatul vreunui abuz. Menţionăm că închirierea sediului biroului sau a locuinţei de serviciu se face cu aprobarea ministerului după o procedură în care sunt implicate mai multe direcţii şi ordonatorul de credite", notează sursa citată.

Şefii birourilor de promovarea turistică din afara României care semnează punctul de vedere citat menţionează, totodată, că nivelul cheltuielilor birourilor este similar sau inferior cu cel al altor reprezentanţe în străinătate ale României, din ţările respective.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI