Restructurare la ANAF. Ce se va întâmpla cu celebra antifraudă

Restructurare la ANAF. Ce se va întâmpla cu celebra antifraudă

Restructurarea Ministerului de Finanțe, anunțată de Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, va începe cu reducerea numărului de directori și vicepreședinți din cadrul ANAF.

Din cei patru vicepreședinți ai ANAF, în urma restructurării vor mai rămâne doar trei, potrivit unui proiect de ordonanță de guvern prin care se va reorganiza Ministerul de Finanțe. Potrivit notei de fundamentare, această măsură a fost luată pentru ”evitarea situaţiilor în care, la acelaşi agent economic, să se suprapună acţiunea diverselor organe fiscale (antifraudă, inspecţie fiscală, colectare) în scopul eliminării riscului de blocaj economic al contribuabililor”.

Cu alte cuvinte, funcția de vicepreședinte al ANAF, care era de șef Direcției Generale Antifraudă va dispare din organigrama ANAF. Activitatea DGAF va fi preluată de vicepreședintele responsabil de Inspecție Fiscală. În plus, programul de restructurare se referă și la celebrii inspectori de la Antifraudă, cu a lor girofare. Funcțiile specifice ale acestora  se vor transforma în funcții generale, precum ar fi consilier sau de inspector principal, echivalente cu celelalte funcții de din ANAF. În acest fel, pe posturile libere de la DGAF vor putea fi transferați alți specialiști din ANAF, lucru interzis până acum din cauza criteriilor stabilite de funcțiile specifice ale acestora. În plus, la nivelul fiecărui județ va fi înființat un serviciu antifraudă, deoarece s-a constat că actuala formă de organizare a DGAF, una regională, nu face față activității economice existente.

În prezent, la ANAF există patru vicepreședinți care coordonează activitatea Vămilor, Antifraudă, Colectarea veniturilor la bugetul și Inspecția Fiscală, celebrul Fisc. Dacă proiectul va fi adoptat, unul dintre cei patru vicepreședinți va pleca acasă iar atribuțiile acestuia vor fi redesenate pentru a nu se ma întâmpla ca atribuțiile să se suprapună între diferiți factori de decizie. Nemulțumirea Ministerului de Finanțe a venit după ce mai mulți patroni de societăți comerciale au reclamat faptul că li s-a întâmplat, ca în același timp, să fie controlați de Antifraudă, Inspecția Fiscală și de inspectorii de Colectare, care și-au suprapus astfel activitățile.

Ne puteți urmări și pe Google News