Restricţiile impuse în Coreea de Nord pentru împiedicarea transmiterii coronavirusului a agravat încălcarea drepturilor omului în această ţară, susţine un raport al ONU făcut public joi, care menţionează restricţiile suplimentare impuse accesului la informaţii, securitatea crescută la graniţă şi intensificarea supravegherii digitale.
Raportul, publicat de biroul pentru drepturile omului al ONU la Seul, care urmează să fie prezentat Adunării Generale în luna octombrie, a fost realizat în contextul în care grupurile care susţin drepturilre omului afirmă că diverse guverne autoritare din întreaga lume au exploatat criza creată de COVID pentru a îşi întări conducerea şi pentru a îşi persecuta oponenţii.
Bazat pe interviuri cu transfugi, pe informaţii din partea altor agenţii ale ONU şi pe materiale cu surse deschise, raportul susţine că închiderea graniţei Coreii de Nord la începutul anului 2020 a însemnat o nouă reducere a accesului la informaţiile din exteriorul ţării. Autorităţile au întărit prezenţa militară, au suplimentat gardurile şi camerele de monitorizare cu circuit închis şi detectoarele de mişcare plasate de-a lungul graniţei, potrivit raportului.
A fost afectat accesul nord-coreenilor la alimentaţia şi îngrijirea medicală adecvate
Ţara a introdus noi tehnologii, printre care marcarea digitală şi modificarea de hardware, pentru a desfăşura activităţi de supraveghere şi pentru a împiedica accesul la conţinuturi din presa străină, precum şi bruierea frecvenţelor radio din afara Coreii de Nord. Aceste măsuri au făcut "mai dificilă intrarea de informaţii în ţară, de exemplu prin distribuirea de stickuri USB de memorie şi de microcarduri SD", susţine raportul.
Reuters nu a putut verifica independent conţinutul raportului. Phenianul a respins în mod repetat acuzaţiile legate de încălcarea drepturilor omului şi a criticat investigaţiile ONU asupra situaţiei sale, drept un plan susţinut de SUA de a se amesteca în afacerile sale interne. Ţara izolată a declarat victoria împotriva COVID şi a relaxat unele restricţii, printre care purtarea măştilor, cu excepţia zonelor de graniţă, în luna august, după declararea începerii epidemiei, în luna mai.
Coreea de Nord nu a comunicat niciodată numărul total al persoanelor infectate cu COVID, dar a transmis numărul zilnic al persoanelor care au acuzat febră, până la finalul lunii iulie. Raportul susţine de asemenea că este posibil ca epidemia să fi afectat suplimentar accesul nord-coreenilor la alimentaţia şi îngrijirea medicală adecvate, menţionând lipsa unei infrastructuri medicale.(REUTERS)
Traducerea Rador