Respectul pare să lipsească! Rareș Bogdan, despre Carol I al României: Un prusac primitiv și incult
- Maria Miron
- 12 februarie 2022, 08:48
Europarlamentarul Rareș Bogdan, cel care ocupă și funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Național Liberal, vorbește despre regele Carol I al României, pe care îl numește „prusac primitiv și incult”, într-o postare pe Facebook, pe data de 11 februarie, zi care coincide cu cea a obligării domnitorului Alexandru Ioan Cuza de a abdica de pe tronul României, în 1866.
Liberalul Rareș Bogdan a vrut să aducă aminte urmăritorilor săi de pe pagina de Facebook de evenimentele din februarie 1866, atunci când Cuza era forțat să renunțe la domnie.
„Pe 11 februarie 1866, ora 5 dimineața, un grup de ofițeri cu pistoalele în mâini pătrunde în palatul domnesc al lui Al. I Cuza, îl scoală din somn și îl obligă să semneze actul de abdicare de pe tronul României. Faptul era de o gravitate fără precedent, căci ofițerii respectivi juraseră credință Domnului țării, parte din ei fiind chiar din garda palatului. Așadar, 11 februarie 1866 este o zi a infamiei și a trădării. Dau spre știință și rușine veșnică numele celor ce l-au trădat pe Cuza Vodă: col. N. Haralambie, col. I. Călinescu, col. D. Crețulescu fratele primului ministru în funcție, mr. D. Lecca, cpt. C. Pilat, cpt. A. Berindei, cpt. Al. Candiano-Popescu, cpt. A. Costescu și care, cu toții, vor face carieră de generali sub domnia lui Carol I.
Rareș Bogdan îl caracterizează pe primul rege al României drept un arogant prusac, primitiv și incult.
PNL-istul consideră că regele Carol I a ignorat memoriul a 141 de ofițeri din armata română, prin care aceștia cereau pedepsirea trădătorilor care l-au detronat pe Alexandru Ioan Cuza.
„141 de ofițeri ai armatei române de la sublocotenenți la colonei au scris lui Carol I, tot în 1866, un memoriu cerând ca trădătorii să fie pedepsiți. Cu o aroganță câinească specifică unui prusac primitiv și incult, Carol I ignoră memoriul, pe Al. Candiano-Popescu și-l face aghiotant regal, pe ceilalți generali, iar pe Cuza Vodă îl va urmări cu o ură neagră până la moarte”, a spus Rareș Bogdan pe pagina sa.
Mai mult, europarlamentarul crede că e de condamnat modul în care a fost înlăturat domnitorul de la conducerea țării, dar și personajele care au pus în scenă această abdicare forțată.
„Nu faptul că Al. I Cuza a fost detronat e de condamnat, căci însuși Cuza Vodă declarase în decembrie 1865 că e gata să părăsească tronul, ci modul cum s-a înfăptuit și de către cine. După abdicare, Cuza e ținut prizonier 48 de ore în locuința unui dușman personal, C. Ciocârlan iar pe 13 februarie 1866 e urcat într-o caleașcă și escortat la Brașov, în Austria”, a mai relatat Rareș Bogdan.
Europarlamentarul, pe cât de fascinat e de Alexandru Ioan Cuza, pe atât e de disprețuitor față de întâiul rege al României.
„Regele Italiei, Victor Emanuel își exprimă durere și tristețea pentru moartea marelui Domn pe când Carol I n-a trimis niciun mesaj. Trupul este adus în țară și înmormântat la Ruginoasa, sute de mii de țărani plângându-i moartea cu lacrimi amare și durere adevărată.
Al. I Cuza a iubit din toată ființa sa România pe care a slujit-o cu credință, devotament și loialitate toată viața, fiind pentru poporul român o adevărată icoană morală, cât și pildă de urmat întru slujirea Patriei.”, a conchis europarlamentarul.