Evenimentul Zilei > EVZ Special > REPUBLICA PROCURORILOR NU VREA SĂ SE PREDEA! Cum aruncă România în haos o mână de oameni speriați. Comentariu de Dan Andronic
REPUBLICA PROCURORILOR NU VREA SĂ SE PREDEA! Cum aruncă România în haos o mână de oameni speriați. Comentariu de Dan Andronic

REPUBLICA PROCURORILOR NU VREA SĂ SE PREDEA! Cum aruncă România în haos o mână de oameni speriați. Comentariu de Dan Andronic

Republica Procurorilor. Așa ar trebui să se denumească România începând de astăzi. pentru că asistăm la o zbatere uriașă, o luptă pentru supraviețuire, dusă de o mână de oameni. Speriați. De posibilitatea de a răspunde pentru faptele lor. Dacă aș fi președintele României, aș da imediat o amnistie. Ca să-i liniștesc.

Haideți să avem curajul să spunem exact ce se întâmplă în aceste zile. 

Vedem în aceste zile o grămadă de proteste. Ale "magistraților", în fapt ale procurorilor. Care sunt împotriva oricăror schimbări ce le pot pune cariera sub semnul întrebării. Sunt împotriva Secției de Cercetarea Magistraților, sunt împotriva separării carierelor de cele ale judecătorilor, vor să fie egali ai acestora.

De fapt, vor să rămână stăpânii României. Pentru că trebuie să vă reamintesc că până acum exista o secție de cercetarea magistraților la DNA. Care nu ancheta nimic în mod real, ci doar făcea dosare. În principal judecătorilor. Cu care-i ținea în șah. Așa cum s-a întâmplat cu Arhiva SIPA, folosită ca instrument de Monica Macovei pentru terorizarea judecătorilor, așa s-a întâmplat cu secția din DNA condusă de discipola ei, Laura Codruța Kovesi.

Deci, DNA, un organism format din procurori, avea o secție de investigarea judecătorilor (în special, fiind transferate câteva sute de dosare atunci când a fost înființată secția independentă), în condițiile în care se ducea în instanțe ca să susțină condamnarea unor oameni.

În aceste circumstanțe, judecătorii aveau două variante: să colaboreze de bună voie, sub umbrela Protocoaleleor și cu binecuvântarea Binomului Coldea-Kovesi, sau să judece cu spaima în suflet, știind că oricând se pot trezi dați afară din magistratură. 

Câți procurori ați văzut anchetați de secția din DNA care se ocupa de plângerile împotriva procurorilor? Vă spun eu. Nici unul nu a ajuns în instanță. Toate plângerile au fost îngropate.

Odată cu înființarea acestei secții independente a început să se vadă FRICA. În special a procurorilor. Care au falsificat stenograme, au făcut percheziții ilegale, au silit martori să facă declarații mincinoase.

O spun din postura omului care a văzut și a auzit cu urechile lui așa ceva. Vă dau un singur exemplu. În procesul de la Brașov, un martor întrebat de procuror dacă m-a cunoscut vreodată a spus: Nu, doar de la televizor. Procurorul întreabă: Dar în declarație ați trecut numele lui Andronic. De ce? Răspuns: Așa mi-a spus polițistul judiciarist.

Nu vreți să știți ce am simțit când am auzit asta. Trei ani de zile măcinați de un sistem profund corupt. Aflat la cheremul a două personaje inculte, dar malefice: Coldea și Kovesi.

Mai vreți un exemplu? ICCJ a stabilit că DNA mi-a făcut o percheziție informatică ilegală, fără mandat de la judecător, încălcându-mi toate drepturile, a cerut ștergerea emailurilor, etc. Adică procurorii s-au comportat ca niște hackeri. Fiind pasibili de pedeapsă, ca și Gucifer. Ce credeți că s-a întâmplat? I-am văzut pe toți la televizor, pe scările tribunalului, în postura de magistrați onești, cerând independența justiției. Care justiție? Cea de care își bat joc și pe care vor să o stăpânească cu dosare. 

Poate că ordonanța lui Toader nu-i perfectă, nu mă pricep, dar mi-e greață când văd o grămadă de oameni care se pretind a fi îngrijorați de soarta României cum refuză să vadă lucrurile mizere care s-au întâmplat în ultimii 15 ani. Care susțin o alternativă aberantă doar din dorința de a câștiga voturi sau de a-și menține privilegiile. Lipsa unei dezbateri reale aruncă România într-o zonă de neguvernat, așa cum o mână de oameni speriați fac tot posibilul să nu ajungă să răspundă pentru faptele lor. 

În iulie 2018 scriam:

"România este republica procurorilor și are un președinte ales pe viață: Laura Codruța Kovesi. Dacă ați crezut altceva, că Liviu Dragnea cu parlamentul dominat de PSD-ALDE conduce o republică semi-parlamentară, sau Klaus Iohannis, prin CSAT și instituțiile de forță conduce o republică semi-prezidențială, ați trăit într-o mare bulă de iluzie! Adevărata putere în România stă în unitatea de monolit a procurorilor, în forța cătușelor și a lipsei oricăror sancțiuni reale împotriva abuzurilor. Iar bătălia care se duce acum este ca aceste lucruri să rămână neschimbate, ca tot ceea ce a construit cuplul Coldea-Kovesi să dăinuie. Peste veacuri."

Vedeți că nu s-a schimbat nimic, după aproape un an de zile?

Nu ne rămâne decât întrebarea: Cine sunt adevărații "penali"?