Republica Populară Chineză, probleme serioase după 75 de ani de dictatură comunistă

Campania din China contra uigurilor continuă / © Tetiana Strilchuk | Dreamstime.com

Comemorarile a 75 de ani de dictatură comunistă nu au avut loc doar în Republica Populară Chineză, ci și în cele două teritorii ale fostului imperiu chinez devenite apoi colonii ale Marii Britanii - Hong Kong - și Portugaliei, Macao, ambele abandonate de europeni la sfârșitul anilor 1990.

Republica Populară Chineză nu mai are apetență pentru festivități faraonice

Festivitățile cu care Beijingul a marcat 75 de ani de când sinistrul dictator Mao Zedong, primul lider comunist al R.P. Chineze, vinovat de moartea a zeci de milioane de oameni, au fost discrete, în timp ce provocările economice și amenințările la securitate persistă asupra țării și a liderului său, Xi Jinping, care a avertizat că țara navighează prin „mări agitate”.

„Drumul de urmat nu va fi lin; vor fi cu siguranță dificultăți și obstacole și putem întâlni teste majore, cum ar fi vânturi puternice și mări agitate, sau chiar valuri furtunoase”, a spus Xi la banchetul din ajunul aniversării.

Xi Jinping vorbește despre dificultăți

„Trebuie să fim vigilenți în timp de pace, să planificăm din timp și să ne bazăm îndeaproape pe întregul partid, pe întreaga armată și pe oamenii tuturor grupurilor etnice din întreaga țară”, a adăugat Xi Jinping.

„Nicio dificultate nu poate împiedica poporul chinez să mergând înainte”, a mai spus actualul șef al partidului unic.

Comemorari au avut loc, de asemenea, în coloniile cedate de Marea Britanie și Portugalia, foste teritorii cucerite în secolul III î.e.n. de Imperiului Chinez și deținute de europeni din 1841, respectiv 1557, până la sfârșitul anilor 1990, în ceea ce actualul imperiu comunist numește „secolul umilirii”.

Xi Jinping / Sursa foto: EPA/WU HAO

Declinul Chinei persistă

În ultimele decenii, Republica Populară Chineză obișnuia să organizeze parade militare gigantice și să-și afișeze puterea economică la aniversările „rotunde”, precum cea de 60 și apoi de 70 de ani de la instaurarea dictaturii comuniste.

Însă anul acesta festivismele au lipsit, iar mass-media de stat a difuzat rapoarte despre progresul economic și stabilitatea socială a Chinei, fără a pomeni despre problemele pe care însuși Xi le-a recunoscut în discursurile sale.

Confruntată cu presiunile economice persistente de la pandemia de Covid-19 și cu ceea ce actualii lideri comuniști numesc „amenințări persistente la adresa securității”, cea de a doua economie din lume se confruntă cu o scădere a populației și a economiei, potrivit experților.

Republica Populară Chineză, în scădere demografică și economică, își provoacă vecinii

Scăderea natalității a afectat în mare parte economia bazată de export din cauza perturbării lanțurilor de aprovizionare, iar un eșec prelungit al imobiliarelor a dus la un efect de propagare asupra altor părți ale economiei, de la construcții la vânzarea de electrocasnice.

Guvernul comunist chinez a anunțat mai multe măsuri de stimulare a economiei, inclusiv rate mai mici ale dobânzilor și cerințe mai mici de plată în avans pentru creditele ipotecare.

Beijingul se confruntă, de asemenea, cu fricțiuni tot mai mari cu vecinii săi, inclusiv Japonia, Coreea de Sud și Filipine, din cauza provocărilor repetate și a pretențiilor teritoriale ce încalcă dreptul internațional, dar și a relațiilor strânse ale acestor țări amenințate de R.P. Chineză cu Statele Unite ale Americii.