Mao Zedong, liderul care a avut pe conștiință moartea a zeci de milioane de chinezi

Mao Zedong, liderul care a avut pe conștiință moartea a zeci de milioane de chineziSursa: Imran Ahmed | Dreamstime.com

Mao Zedong, viitorul dictator chinez s-a născut la 26 decembrie 1893 într-o familie de ţărani. Datorită inteligenţei sale, a putut să se pregătească pentru a deveni învăţător.

Mao Zedong s-a remarcat  în calitate de conducător al forţelelor comuniste în lupta dusă împotriva forţelor naţionaliste (1927-1949).  Străbătând întreaga  Chină pentru a-şi recruta armata (este ceea ce ideologia oficială  a numit Marşul cel Lung). Din 1935, a fost lider al Partidului  Comunist Chinez şi, în această calitate, după 1949 - şeful de facto al statului. 

Preluarea puterii

În urma războiului civil, în 1949 Partidul Comunist  Chinez, sub conducerea lui Mao Zedong, a preluat puterea în  China. Proclamând Republica Populară Chineză. 

Campaniile iniţiate de el: „Marelui salt înainte” ca şi  Revoluţia Culturală au avut consecinţe catastrofale. Se  estimează că au provocat moartea a 40-70 milioane de oameni. În consolidarea regimului comunist în China s-a bazat pe  ţărănime şi pe cultul personalităţii. 

Soția lui Mao Zedong, Jiang Ching, similitudini cu Elena Ceaușescu

În China comunistă, soţia lui Mao Ze Dong, Li Shumeng,  născută în 1914, a avut o viaţă tristă de copil abandonat,  crescută doar de mamă. De la 16 ani, a ales să se mărite, apoi  după două divorţuri, să devină artistă, studiind la Shanghai,  luându-şi numele de Lang Ping (Măr Albastru).

 La 23 de ani,  după ce jucase în numeroase piese de teatru, l-a cunoscut pe liderul Mao Ze Dong şi el căsătorit atunci pentru a doua oară cu  o femeie aflată atunci internată într-un sanatoriu de boli mintale din Rusia. 

Pentru că propaganda de partid o vedea pe aceasta ca  martiră, a treia soţie a lui Mao, Li Shumeng a fost obligată ca  timp de două decenii să nu ocupe demnităţi publice, să fie doar  consoartă, fapt greu acceptat, întrucât ea se decisese să aibă  parte de o viaţă cât mai vizibilă. 

Numită Jiang Ching, soţia lui Mao, după începutul revoluţiei culturale, care l-a salvat pe Mao  de la destituire, a devenit cea care controla aparatul de  propagandă, din postura de şef neoficial al Grupului celor  Patru, forul responsabil cu revoluţia culturală. 

Până la moartea  soţului său, în 1976, a fost cea mai puternică femeie a Chinei, dorind să preia controlul. A fost arestată în 1976, judecată în  1981, condamnată la moarte, pedeapsă comutată în 1983 la  detenţie pe viaţă. A fost eliberată pe motive medicale în 1991,  când s-a sinucis într-un spital unde era tratată de cancer. Biletul  ei de adio conţinea un singur mesaj: ”Te iubesc, preşedinte  Mao! Eleva ta devotată vine să te vadă!”. 

Apariția și supraviețuirea Maoismului

Mao tze Dun (Zedong) a decedat la 9 septembrie 1976. Mao rămâne şi azi o figură controversată, fiind privit în  China ca un mare revoluţionar, un strateg politic, un mare  conducător de armată şi salvator al naţiunii. Chinezii îl  consideră pe Mao ca pe un om care, prin politica sa, a ajutat  economia Chinei şi a ajutat la formarea Chinei moderne. În plus, Mao este privit şi ca un poet, filozof şi vizionar, din cauza 

cultului personalităţii folosit în timpul conducerii sale. Deşi i se  reproşează moartea a 50 -70 milioane de chinezi, totuşi  populaţia Chinei a atins, la moartea sa pragul de 900 de  milioane. 

Contribuţiile sale aduse teoriei marxist-leniniste, strategiile  sale militare şi politicile sale comuniste sunt cunoscute colectiv  sub numele de maoism. 

Deng Xiaoping, cel care a preluat puterea în 1978, multe  politici maoiste au fost abandonate în favoarea reformelor  economice.