Republica Moldova ar putea să deschidă o ambasadă în Kazahstan, din anul 2025. Proiectul de lege care prevede înființarea unei ambasade la Astana va fi discutat în ședința de guvern de miercuri, 28 august.
MAE, inițiatorul proiectului
Misiunea diplomatică din Kazahstan ar urma să fie deservită de cinci angajați. Costurile de funcționare pentru primii trei ani de activitate a noii ambasade ar ajunge la 30,5 milioane de lei, potrivit estimărilor oficiale. .
Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău este inițiatorul acestui proiect de lege, și aceeași instituție se va face demersurile pentru înființarea ambasadei, dacă propunerea legislativă va fi aprobată.
De ce vrea Republica Moldova ambasadă în Kazahstan
Printre motivele care fac necesară deschiderea unei reprzentanțe diplomatice la Astana se află cele politice și economice, potrivit notei informative a proiectului de lege. Având în vedere că este cea mai mare țară Asia Centrală, deschiderea unei ambasade în Kazahstan ar asigura o prezență diplomatică mai extinsă a Republicii Moldova în această regiune a lumii, se mai arată în document.
În plus, o ambasadă în Kazahstan ar facilita și stabilirea de relații diplomatice, prin intermediul Astanei, cu celelalte state din Asia Centrală.
Iar potențialul colaborării în domeniul economic, comercial și investițional este enorm, potrivit documentului, care arată că, în 2023, Kazahstanul a fost cea mai mare economie din Asia Centrală. PIB-ul acestui stat a fost estimat la circa 260 de miliarde de dolar, cu circa 15% în plus față de anul precedent. Creșterea economică din Kazahstan a fost, anul trecut, de 3,2%. Pentru anii 2024 și 2025, estimările de creștere economică sunt de 3,5 - 4% pe an.
Kazahstan, o economie în plin avânt
„Agențiile de rating atribuie țării un risc investițional moderat, concomitent cu posibilități scăzute de faliment. În acest context, deschiderea Ambasadei Republicii Moldova în Republica Kazahstan se consideră oportună din mai multe aspecte, însă în primul rând este argumentată din considerentul potențialului economic, comercial și investițional esențial al acestei țări”, se precizează în nota informativă ce însoțește proiectul legislativ.
„Kazahstanul reprezintă o piață mare de desfacere și un furnizor complex de materie primă și resurse energetice, cum ar fi petrolul, gazul natural, cărbunele, minereul de fier, magneziul, cromul, nichelul, zincul, uraniul și altele”, se ma arată în documentul citat.
Ambasada de la Astana ar urma să aibă trei diplomați, adică un ambasador, un consilier și un secretar I, alături de doi angajați, un contabil și un administrator-șofer. Personalul ambasadei din Kazahstan ar urma sp fie însoțit, la Astana, de familii.