Republica Moldova. Opoziția boicotează Parlamentul roșu

La Chișinău, opoziția a boicotat, vineri, ședința Parlamentului, la o zi după ce deputații socialişti și cei de la formațiunea oligarhului fugar Ilan Şor au aprobat o serie de proiecte controversate.

Socialiștii și noii lor aliați și-au împărțit, vineri, funcții și posturi în delegații internaționale, dar nu au recunoscut deschis că ar forma o coaliție, potrivit Radio Chișinău.

Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr, cele două componente ale fostului bloc ACUM, au boicotat ședința  din Parlament, după ce au aflat că noii aliați ai socialiștilor deputații, deputaţii partidului ŞOR și transfugii din grupul „Pro Moldova” ar urmă să fie promovați la șefia comisiilor parlamentare sau să conducă delegațiile din Republica Moldova în anumite foruri internaționale.

O poziție similară a adoptat și Partidul Democrat, care a fost parte a guvernării până acum aproximativ o lună.

Deputatul PAS, Mihai Popșoi, susține că după ce au decis să își partajeze posturi și instituții ale statului, se poate vorbi despre o coaliție pe față între socialiștii lui Igor Dodon și gruparea oligarhului fugar Ilan Șor.

„Se închină instituții de stat”

„Dezmăţul în Parlamentul Republicii Moldova ia amploare, la fel cum ia amploare şi criza economică, socială și criza morală în această țară. Când se împart funcţii, când se închină instituții de stat, cum este Serviciul de Informații și Securitate, cum se numește, oameni buni, această partajare, această cârdășie, dacă nu o coaliție pe față între oligarhul fugar Şor și oligarhul încă prezent în Republica Moldova, Dodon”, a declarat Mihai Popşoi.

Şi deputatul Alexandru Slusari de la Platforma DA a denunţat abuzurile la care s-au dedat joi socialiștii și noii lor parteneri şi a declarat că acum este clar că este, practic, oficializată o nouă coaliție în Parlamentul de la Chișinău.

Dezmăț după dezmăț

„După fiecare dezmăţ, tot credeam că mai rău nu poate fi, dată pentru mai rău tot timpul este loc în Republica Moldova, mai ales în Parlament. După abuzuri grave și încălcări grave de regulament, care s-au întâmplat ieri, Platforma DA unanim a decis să nu participăm în această ședință, care încununează, legalizează nunta”, a declarat Alexandru Slusari.

Pe de altă parte, deputaţii socialiști au făcut, vineri, apel la toate grupurile parlamentare să înceapă consultări, pentru a identifica procedurile juridice prin care să fie posibilă dizolvarea Parlamentului și organizarea de noi alegeri.

Vlad Bătrâncea, vicepreședintele Parlamentului din partea PSRM, a declarat: Noi, socialiștii, ne-am pronunţat de mai multe ori: acest parlament deja nu este în deplină măsură funcțional. Noi înțelegem că anticipate sunt o soluție pentru a reseta parlamentul. Întrebarea este pur de ordin juritic: cum acest lucru poate avea loc?”

Noua majoritate parlamentară pro rusă de la Chișinău a aprobat, joi, mai multe proiecte scandaloase, între care trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea șefului statului în cea a Legislativului, fortificare a statutului limbii ruse sau diminuarea cotelor de programe în limba română la televiziune.

După încheierea ședinței de joi a Parlamentului, președintele ales Maia Sandu a criticat votul PSRM-ŞOR și a chemat oamenii să iasă duminică la protest în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului, pentru a cere demisia Guvernului și dizolvarea Parlamentului.

„Duminică, 6 decembrie, în Piața Marii Adunări Naționale venim să le spunem hoților că vremea lor a trecut. Ei nu mai pot pleca frumos. Ei pot pleca doar ruşinos”, a declarat Maia Sandu.

Critici de la Uniunea Europeană

Uniunea Europeană a reacționat la votul de ieri din Parlamentul de la Chișinău, observând că votarea a fost susținută de oameni identificați ca fiind implicați în corupție și în frauda bancară din 2014.

Uniunea Europeană se așteaptă ca toți factorii de decizie din Republica Moldova să respecte statul de drept și să garanteze democrația în conformitate cu așteptările poporului.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe de la București se spune: „România condamnă modul netransparent și contrar practicilor democratice în care au acționat, la 3 decembrie 2020, în Parlamentul Republicii Moldova, PSRM și Platforma pentru Moldova, care include partidul ŞOR”.

În comunicat se precizează că „modul rapid de adoptare în Parlamentul de la Chișinău a modificărilor anunțate ieri afectează grav statul de drept și funcționarea sistemului democratic în Republica Moldova. S-a urmărit limitarea atribuțiilor funcției prezidențiale”.

Sursa: Rador